Promo-LEX cere Guvernului să intervină de urgență în cazul jurnalistului rus Timofei Iliușin
Full Article 4 minutes read

Promo-LEX cere Guvernului să intervină de urgență în cazul jurnalistului rus Timofei Iliușin

Asociația Promo-LEX a cerut Guvernului de la Chișinău, printr-o scrisoare, să intervină de urgență pentru eliberarea jurnalistului rus Timofei Iliușin „dacă acesta se mai află în detenție” în regiunea transnistreană. Totodată, asociația a solicitat autorităților să pedepsească persoanele responsabile de eventuala reținere a jurnalistului. Pentru NewsMaker, reprezentanții Promo-LEX au spus că sunt îngrijorați de cazurile în care jurnaliștii sunt reținuți și că aceste incidente reflectă „starea precară a drepturilor omului în regiunea transnistreană și evidențiază lipsa unor mecanisme eficiente de protecție împotriva abuzurilor”. Asociația a precizat că este gata să intervină prin intermediul avocaților săi dacă va exista o solicitare din partea apropiaților jurnalistului rus. 

În contextul informației despre reținerea jurnalistului rus Timofei IliușinNewsMaker a solicitat un comentariu de la Asociația Promo-LEX, organizație neguvernamentală din Moldova care și-a propus începând cu 2022 să promoveze și să apere drepturile omului inclusiv în regiunea transnistreană.

Avocatul Asociației Vadim Vieru a spus că „Promo-LEX este profund îngrijorată de cazurile în care jurnaliștii sunt reținuți, intimidați sau li se refuză accesul în regiunea transnistreană”.

Aceste incidente reflectă starea precară a drepturilor omului în regiunea transnistreană și evidențiază lipsa unor mecanisme eficiente de protecție împotriva abuzurilor. Reținerea jurnalistului Iliușin, alături de cazurile recente ale jurnaliștilor Tataru Viorica, Andrei Captarenco și fotojurnalistei Elena Covalenco, demonstrează un tipar alarmant de restricții și intimidări asupra presei. Aceste abuzuri nu sunt incidente izolate, ci fac parte dintr-un context mai larg de restrângere a libertății de exprimare și de informare în regiunea transnistreană”, a comunicat reprezentantul Asociației Promo-LEX.

El a mai spus că „Promo-LEX va sesiza Guvernul Republicii Moldova, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale pentru a interveni și a asigura respectarea drepturilor jurnalistului Iliușin”.

Vom continua să monitorizăm aceste cazuri și să intervenim acolo unde este necesar pentru a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale jurnaliștilor și cetățenilor. Până în prezent, nu deținem mai multe detalii decât cele publice. Dacă va exista o solicitare din partea rudelor, redacției Sotavision sau altor subiecți împuterniciți, Promo-LEX va interveni și prin intermediul avocaților noștri”, a menționat Vieru.

Ulterior, reprezentantul Asociației ne-a expediat scrisoarea deschisă transmisă de Promo-LEX către Biroul pentru Reintegrare, organizațiile internaționale și reprezentanții Misiunilor diplomatice. Avocatul a solicitat, în scrisoare, „intervenția urgentă a Guvernului Republicii Moldova pentru eliberarea imediată a jurnalistului Timofei Iliușin, dacă acesta se mai află în detenție”, inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a jurnalistului și asigurarea protecției drepturilor omului și libertății presei în regiunea transnistreană.

***

În seara zilei de 24 iunie publicația SOTAvision, care mediatizează despre încălcările drepturilor omului și a persecuțiilor politice din Rusia, a scris că jurnalistul lor Timofei Iliușin a fost reținut în regiunea transnistreană. Reprezentanții publicației susțineau că Iliușin a luat legătura cu ei și i-au avertizat că el riscă să fie arestat în regiune. Potrivit SOTAvision, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a realiza un produs jurnalistic. The Insider a scris că jurnalistul a fost în regiune și în 2023, atunci prezența sa ar fi fost declarată indezirabilă. În aprilie 2023, jurnalistul anunța că a cerut azil politic în Moldova. Anterior, pentru Radio Svoboda, jurnalistul a vorbit despre plecarea sa din Federația Rusă urmare a unui miting anti-război, organizat în regiunea Moscova în primele zile de invazie a Rusiei în Ucraina, și aflarea pe teritoriul Kârgâzstanului, inclusiv despre intenția de a veni în regiunea transnistreană unde a copilărit. Detalii AICI

NewsMaker a solicitat un comentariu și de la reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău, în cazul informației despre reținerea jurnalistului în regiunea transnistreană. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: