Promo-LEX, despre cele 44 secții de votare din Transnistria: „28 de secții de votare amplasate rațional ar fi rezonabil”
Full Article 3 minutes read

Promo-LEX, despre cele 44 secții de votare din Transnistria: „28 de secții de votare amplasate rațional ar fi rezonabil”

Asociația neguvernamentală Promo-LEX a publicat pe 10 iunie cel de-al treilea raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021. Printre subiectele abordate a fost și numărul secțiilor de votare care urmează a fi constituite în stânga Nistrului. Experții și-au exprimat convingerea că un număr de 28 de secții de votare ar fi suficient în locul celor 44 planificate. Asta cu condiția ca secțiile respective să fie „amplasate rațional”.

Observatorii Promo-LEX au menționat că, pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021, au fost organizate 44 secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană, cu două mai mult decât la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020.

„Aceasta chiar dacă la alegerile pentru funcția de Președinte din 2020 au votat mai puțini alegători decât la parlamentarele din 2019”, se arată în raport.

Potrivit Promo-LEX, 28 de secții de votare amplasate rațional ar fi o cifră rezonabilă pentru a asigura participarea la vot a cetățenilor din stânga Nistrului. De asemenea, observatorii asociației au făcut referire la semnalul de alarmă din partea Serviciului de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne și Biroul politici de reintegrare cu privire la secțiile din Corjova și Bender.

„Ne exprimăm îngrijorarea pentru cazul a cel puțin trei secții, constituite la Corjova și Bender, teritorii care nu sunt controlate efectiv de autoritățile constituționale. De asemenea, în privința acestor secții, Serviciul de Securitate și Informații, Ministerul Afacerilor Interne și Biroul politici de reintegrare și-au exprimat temeri ce țin de asigurarea securității. În plus, MO Promo-LEX atrage atenția că secțiile din mun. Bender trebuiau să fie constituite legal de către CECE nr. 3 și nicidecum de CECE nr. 37. Or, CEC a constituit circumscripția nr. 3 Bender, însă nu a constituit și consiliul electoral al acestei circumscripții”, menționează experții.

Precizăm că, pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, urmează a fi constituite 2 149 secții de votare, dintre care 146 de secții de votare în afara țării, iar 44 de secții de votare pentru alegătorii cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului. Comparativ cu precedentele scrutine naționale, pentru alegerile din 11 iulie 2021 CECE au organizat cu 12 secții de votare mai puțin față de scrutinul parlamentar din 2019 și cu 3 mai puțin față de scrutinul prezidențial din 2020.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: