Promo-LEX

Promo-LEX, despre cele 44 secții de votare din Transnistria: „28 de secții de votare amplasate rațional ar fi rezonabil”

Asociația neguvernamentală Promo-LEX a publicat pe 10 iunie cel de-al treilea raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021. Printre subiectele abordate a fost și numărul secțiilor de votare care urmează a fi constituite în stânga Nistrului. Experții și-au exprimat convingerea că un număr de 28 de secții de votare ar fi suficient în locul celor 44 planificate. Asta cu condiția ca secțiile respective să fie „amplasate rațional”.

Observatorii Promo-LEX au menționat că, pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021, au fost organizate 44 secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană, cu două mai mult decât la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020.

„Aceasta chiar dacă la alegerile pentru funcția de Președinte din 2020 au votat mai puțini alegători decât la parlamentarele din 2019”, se arată în raport.

Potrivit Promo-LEX, 28 de secții de votare amplasate rațional ar fi o cifră rezonabilă pentru a asigura participarea la vot a cetățenilor din stânga Nistrului. De asemenea, observatorii asociației au făcut referire la semnalul de alarmă din partea Serviciului de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne și Biroul politici de reintegrare cu privire la secțiile din Corjova și Bender.

„Ne exprimăm îngrijorarea pentru cazul a cel puțin trei secții, constituite la Corjova și Bender, teritorii care nu sunt controlate efectiv de autoritățile constituționale. De asemenea, în privința acestor secții, Serviciul de Securitate și Informații, Ministerul Afacerilor Interne și Biroul politici de reintegrare și-au exprimat temeri ce țin de asigurarea securității. În plus, MO Promo-LEX atrage atenția că secțiile din mun. Bender trebuiau să fie constituite legal de către CECE nr. 3 și nicidecum de CECE nr. 37. Or, CEC a constituit circumscripția nr. 3 Bender, însă nu a constituit și consiliul electoral al acestei circumscripții”, menționează experții.

Precizăm că, pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, urmează a fi constituite 2 149 secții de votare, dintre care 146 de secții de votare în afara țării, iar 44 de secții de votare pentru alegătorii cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului. Comparativ cu precedentele scrutine naționale, pentru alegerile din 11 iulie 2021 CECE au organizat cu 12 secții de votare mai puțin față de scrutinul parlamentar din 2019 și cu 3 mai puțin față de scrutinul prezidențial din 2020.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza economică din regiunea transnistreană: Victor Gușan a donat €1,8 mln Primăriei Tiraspol

Cel mai mare om de afaceri din regiunea transnistreană, proprietarul holding-ului Sheriff, Victor Gușan, a transferat din contul său personal 35 de milioane de „ruble transnistrene” (aproape 1,8 milioane de euro) către primăria orașului Tiraspolului, în calitate de „ajutor caritabil”. Informația a fost raportată pe 1 iulie de postul local de televiziune TSV, care a mai menționat că, din cauza crizei energetice, orașul se confruntă cu dificultăți financiare serioase.

Televiziunea, citând primarul Tiraspolului, Ilona Turiaeva, a transmis că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

Amintim că, anterior, autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au recunoscut că situația economică este critică și nu au exclus un „colaps financiar și social” în regiune. Problema rămâne aceeași — volumele insuficente de gaz, care a dus la o scădere bruscă a producției și a bugetului local. NewsMaker a relatat ce se știe despre criza din regiune și care sunt prognozele pentru viitor (detalii – aici).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: