„Forța Fermierilor” amenință cu proteste. De vină este mecanismul de depunere a dosarelor pentru compensații
Full Article 3 minutes read

„Forța Fermierilor” amenință cu proteste. De vină este mecanismul de depunere a dosarelor pentru compensații

Asociația „Forța Fermierilor” acuză Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură și Ministerul Agriculturii că ar fi „birocratizat excesiv” procesul de obținere a dosarelor pentru compensații pentru cerealele de primă grupă și motorină. Astfel, „Forța Fermierilor” a anunțat că pe 30 august unii agricultori vor picheta sediile celor două instituții, în semn de protest.

Vă informăm cu multă indignare că Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură cu aprobarea tacită a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare prin imixtiunea abuzivă și ilegală a îngreunat enorm procesul de depunere a dosarelor pentru compensații la cerealele de primă grupă și motorină pentru fermierii afectați de secetă.Vineri, 25 august AIPA a transmis către subdiviziunile teritoriale o circulară, prin care toți solicitanții pentru compensații și motorină suplimentar sunt obligați să anexeze la dosar extrase din registrele contractelor de arendă cu numerele cadastrale, numele și prenumele persoanelor, de la care sunt arendate terenuri agricole și termenul de arendă”, se arată într-un comunicat publicat de „Foța Fermierilor”.

Potrivit organizației, această procedură nu ar fi fost discutată și coordonată cu asociațiile agricultorilor.

Remarcăm că ambele Regulamente privind acordarea acestui ajutor nu prevăd prezentarea astfel de documente. Dovada faptului că solicitanții posedă terenuri sunt certificatele de confirmare, eliberate de autoritățile publice locale, care conțin și numerele cadastrale. Aceasta forma de certificare deja a fost nu odată folosită în procesul de subvenționare. Însă acum AIPA impune nefondat pe fiecare fermier să aducă extrasul din registru primăriei cu sute sau chiar mii de terenuri agricole în formă separată pentru fiecare parcelă, cu indicarea proprietarului, de la care este arendat pământul”, a comunicat Asociația.

„Forța Fermierilor” a menționat că agricultorii sunt extrem de revoltați de procedura de depunere a dosarelor, pe care a calificat-o drept o „birocratizare excesivă”.

Dincolo de faptul că acest sprijin este unu infim, întârziat și alocat doar pentru o parte din fermieri, se crează impresia că autoritățile abilitate fac tot posibilul pentru a sabota procesul acordării ajutorului respectiv. Asociația Forța Fermierilor condamnă vehement ultimele acțiuni ale AIPA și Ministerului Agriculturii și cere să fie urgent anulat acest circular ilicit În semn de protest, mai mulți agricultori, chiar dacă procesul de recoltare este în toi, vor picheta miercuri sediul Ministerului Agriculturii și Agenției Intervenției și Plăți în Agricultură”, a menționat Asociația.

În acest context, organizația a făcut apel către Federația Națională a Fermierilor, care reprezintă preponderent interesele fermierilor micro și mici, să se alăture protestului.

***

În perioada 28 august – 30 septembrie are loc recepționarea dosarelor pentru subvenții în sectorul zootehnic și pentru agricultorii afectați de crizele din 2022. Compensații vor fi acordate pentru rambursarea accizei la motorină, ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizei din 2022, subvențiile complementare, plățile directe în sectorul zootehnic, cererea de stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.

Sunt eligibili fermierii micro și mici, dar și autoritățile publice locale și instituțiile de învățământ și de cercetare din domeniul agricol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: