Protest la Comrat, cu 5 oameni: Cer alegeri repetate pentru funcția de bașcan și o nouă conducere a Adunării Populare
Full Article 2 minutes read

Protest la Comrat, cu 5 oameni: Cer alegeri repetate pentru funcția de bașcan și o nouă conducere a Adunării Populare

Cinci oameni s-au adunat astăzi la Comrat, în fața Casei de Cultură, pentru a cere alegeri noi pentru funcția de bașcan, dar și o nouă conducere a Adunării Populare din Găgăuzia. Manifestația a fost organizată de activistul civic Feodor Dobrov.

Potrivit NM, la manifestația organizată în fața Casei de Cultură din Comrat s-au adunat cinci oameni. La eveniment au fost surprinși și cinci jurnaliști. Vorbitorii de pe scenă au criticat Adunarea Populară din Găgăuzia și pe șeful acesteia, Dmitri Konstantinov, după întâlnirea cu Ilan Șor.

Manifestanții au cerut alegeri noi atât pentru funcția de bașcan, cât și pentru Adunarea Populară din Găgăuzia.

Amintim că președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dumitru Constantinov, deputatul local Ilia Uzun și activistul Mihail Vlah au avut o întrevedere cu fugarul Ilan Șor. Informația a fost raportată pe 19 mai chiar de către Șor, care a precizat că la întâlnire s-a discutat despre realizarea programului electoral al Evgheniei Guțul, candidata Partidului „ȘOR” care a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei.

În context precizăm că, pe 21 mai, la Comrat vor avea loc 3 miting-uri. Două dintre acestea vor fi organizate de consilierul municipal din Comrat Serghei Kiulaflî, care s-a alăturat Partidului „ȘOR” și activistul Mihail Vlah. Organizatorii protestelor intenționează să discute despre situația social-politică din Moldova și reacția autorităților centrale la rezultatele alegerii bașcanului.

***

Pe 16 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit  în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali au declarat că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale. Aceștia au mai spus că Evghenia Guțul a câștigat onest scrutinul electoral și că o recunosc în calitate de bașcan.

S-a întâmplat după ce, în după-amiaza aceleiași zile, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Guțul s-a confruntat în turul doi al alegerilor cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. După rezultatele prezentate de organul electoral local, Uzun și-a recunoscut înfrângerea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: