Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, un deputat local și un activist apar într-o fotografie publicată de Ilan Șor: „Am discutat lucruri importante”
Full Article 4 minutes read

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, un deputat local și un activist apar într-o fotografie publicată de Ilan Șor: „Am discutat lucruri importante”

Președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dumitru Constantinov, deputatul local Ilia Uzun și activistul Mihail Vlah au avut o întrevedere cu fugarul Ilan Șor. Informația a fost raportată chiar de către Șor, care a aprecizat că la întâlnire s-a discutat despre realizarea programului electoral al Evgheniei Guțul, candidata Partidului „ȘOR” care a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei. 

„Mulțumesc lui D.G. Konstantinov, președintele APG, lui Ilia Uzun și Mihail Vlah pentru această întâlnire, în cadrul căreia am reușit să discutăm și să adoptăm o serie de decizii importante pentru realizarea programului electoral al lui Gucul Eugenia. Sunt sigur că, unind eforturile tuturor, vom construi în cel mai scurt timp un ținut de vis al Găgăuziei”, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

De menționat că liderul Partidului „ȘOR” nu a precizat unde a avut loc întâlnirea. Totodată, nici Uzun, Constantinov sau Vlah nu au venit cu detalii despre întrevedere.

Precizăm că, pe 17 mai, mai multe surse mass media au scris că socialiștii Vasile Bolea și Alexandr Suhodoliskii, împreună cu ex-candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov, ar fi plecat în Israel, unde se presupune că urmau să se întâlnească cu liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară“. Cei doi deputați nu au comentat deocamdată informațiile.

***

În context precizăm că, pe 21 mai, la Comrat vor avea loc loc 3 miting-uri. Două dintre acestea vor fi organizate de consilierul municipal din Comrat Serghei Kiulaflî, care s-a alăturat Partidului „ȘOR” și activistul Mihail Vlah. Organizatorii protestelor intenționează să discute despre situația social-politică din Moldova și reacția autorităților centrale la rezultatele alegerii bașcanului.

Pe 16 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit  în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali au declarat că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale. Aceștia au mai spus că Evghenia Guțul a câștigat onest scrutinul electoral și că o recunosc în calitate de bașcan.

S-a întâmplat după ce, în după-amiaza aceleiași zile, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Guțul s-a confruntat în turul doi al alegerilor cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. După rezultatele prezentate de organul electoral local, Uzun și-a recunoscut înfrângerea.

***

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Sentința a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

În urmă cu trei ani, Șor a fugit din Republica Moldova și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel, unde, potrivit unor investigații jurnalistice, trăiește în lux și opulență și de unde continuă să se implice în politică prin partidul său care îi poartă numele. Reamintim în acest context că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, se află în lista neagră a guvernelor american și britanic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: