PSRM a înregistrat un proiect de lege privind anularea BAC-ului în acest an (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

PSRM a înregistrat un proiect de lege privind anularea BAC-ului în acest an (VIDEO)

Examenele de bacalaureat, dar și alte examene de absolvire, în acest an ar putea fi anulate, la fel ca și anul trecut. Un proiect de lege a fost înregistrat de deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și urmează să fie examinat la următoarele ședințe ale Parlamentului. Motivul anulării examenelor ar fi modul în care au fost organizate orele de studiu pe perioada pandemiei.

Deputații PSRM Nichita Țurcan și Marina Radvan au anunțat că pe 27 aprilie că această inițiativă a fost deja înregistrată în Parlament.

Autorii inițiativei au motivat inițiativa prin faptul că orele în anul universitar 2020-2021 au avut loc în mare parte la distanță, iar sistemul de educație online nu a putut oferi fiecărui elev nivelul de cunoștințe necesar pentru a susține cu succes examenul.

„Mulți absolvenți nu au avut oportunitatea să folosească utilajul tehnic necesar pentru a fi la egalitate cu restul studenților. Considerăm că, în circumstanțele actuale, ar trebui să urmăm exemplul anului trecut și să anulăm examenele de Bacalaureat”, a spus Marina Radvan.

Parlamentarii propun să fie implementat modelul din ultimul an, astfel încât notele de absolvire din licee să fie calculate din media ultimilor trei ani de studiu. Proiectul prevede, de asemenea, examene opționale pentru cei care vor continua studiile în străinătate.

Nichita Țurcan a menționat că proiectul de lege vizează atât liceele, cât și colegiile și școlile profesionale.

Potrivit proiectului, diploma de Bacalaureat va fi eliberată absolvenților, cu condiția de a obține o notă anuală medie de „5” și mai mare.

Proiectul de lege va fi discutat în comisiile permanente și apoi supus aprobării Parlamentului.

Precizăm că, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Liliana Nicolaescu Onofrei, consiliera șefei statului pentru probleme de educație a declarat că sistemul este pregătit pentru desfășurarea examenelor de BAC și a îndemnat actorii politici să nu politizeze acest subiect.

***

Potrivit Ministerului Educației, anul acesta, 16,7 mii de studenți absolvesc clasele liceale, alte 30 de mii finalizează studiile gimnaziale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: