Neinvitat la Summit-ul pentru pace în Ucraina, Putin a anunțat de la Moscova condițiile în care va opri invazia
Full Article 5 minutes read

Neinvitat la Summit-ul pentru pace în Ucraina, Putin a anunțat de la Moscova condițiile în care va opri invazia

Cu o zi înainte ca liderii mondiali să se reunească la Summit-ul pentru pace în Ucraina, la care Federația Rusă nu a fost invitată, Vladimir Putin a anunțat de la Moscova condițiile în care va opri „imediat” invazia din țara vecină. Printre altele, președintele rus vrea ca soldații ucraineni să se retragă din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie ale Ucrainei, care au fost anexate ilegal de Rusia în septembrie 2022, și ca țara vecină să renunțe la intenția de adera la NATO. În reacție, Kievul a respins condițiile expuse de liderul de la Kremlin. Acesta a numit „propunerea de pace” a lui Putin „un set standard al agresorului”. 

Condițiile lui Putin

Pe 14 iunie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova,Vladimir Putin a ținut un discurs despre condițiile Federației Ruse pentru a opri invazia pe care a început-o cu peste doi ani în urmă în Ucraina.

Acesta a declarat că trupele ucrainene trebuie să fie retrase complet din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în limitele granițelor lor administrative. Mai mult, Ucraina, care a depus cerere de aderare la NATO în septembrie 2022, trebuie să renunțe la intenția de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice.

Dacă aceste condiții vor fi îndeplinite, Rusia va înceta „imediat” ostilitățile, a afirmat Putin.

Atrag atenția că este vorba despre întregul teritoriu al acestor regiuni, în limitele lor administrative, care existau la momentul aderării lor la Ucraina. De îndată ce Kievul va declara că este pregătit pentru o astfel de decizie și va începe retragerea efectivă a trupelor din aceste regiuni, precum și notificarea oficială a renunțării la planurile de aderare la NATO, din partea noastră va dat imediat, literalmente în același minut, un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor. Repet, vom face acest lucru imediat”, a declara acesta.

De asemenea, în calitate de condiții suplimentare pentru încheierea războiului, Putin vrea ca Ucraina să fie stat neutru, să nu aibă arme nucleare, dar și ca sancțiunile internaționale împotriva Rusiei să fie ridicate.

Liderul de la Kremlin a spus că esența propunerii rusești „nu este un armistițiu temporar”. Nu este vorba despre „înghețarea” conflictului militar, ci despre „finalizarea” acestuia, a adăugat președintele rus.

Am dori ca o astfel de decizie – privind retragerea trupelor, statutul de țară care nu este membră a vreunui bloc și începerea dialogului cu Rusia, de care depinde viitoarea existență a Ucrainei – să fie luată la Kiev, în mod independent, ghidată de interesele naționale autentice ale poporului ucrainean. Nu la îndemnul Occidentului. Deși există mari îndoieli în această privință”, a comunicat Vladimir Putin.

Acesta a adăugat că, astăzi, Moscova face „o altă propunere de pace concretă, reală”. „Dacă Kievul și capitalele occidentale o resping, este treaba lor, responsabilitatea lor politică și morală pentru continuarea vârsării de sânge”, a menționat el.

Reacția Kievului

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a venit deja cu o reacție la propunerea lui Putin.

Nu au parvenit noi „propuneri de pace” din partea Rusiei. Subiectul Putin a exprimat doar „setul standard al agresorului”, care a fost auzit de multe ori înainte. Conținutul său este destul de specific, extrem de ofensator pentru dreptul internațional și vorbește absolut elocvent despre incapacitatea actualei conduceri rusești de a evalua în mod adecvat realitățile”, a scris oficialul pe contul său de X.

Potrivit lui Podolyak, propunerile lui Putin sunt: „dați-ne teritoriile voastre”, „renunțați la suveranitatea și subiectivitatea voastră„, „lăsați-vă neprotejați (nu vă alăturați alianțelor)”, „ridicați (împreună cu țările occidentale) toate sancțiunile imediat, astfel încât să putem să ne umplem economia militarizată și să investim mai mult în provocări informaționale în întreaga lume” și „haideți să corectăm urgent „neînfrângerea Rusiei” în detrimentul Ucrainei”.

Desigur, nu există nicio noutate în această situație, nicio propunere reală de pace și nicio dorință de a pune capăt războiului. Dar există o dorință de a nu plăti pentru acest război și de a-l continua în noi formate. Totul este o farsă. Așa că – încă o dată – scăpați de iluzii și nu mai luați în serios „propunerile rusești” care sunt ofensatoare pentru bunul simț”, a conchis acesta.

Precizăm că condițiile lui Putin pentru încheierea invaziei din țara vecină vin cu o zi înainte de începerea Summit pentru pace în Ucraina, care va avea loc în Elveția, între 15-16 iunie. Scopul principal al reuniunii este discutarea căii către o pace justă și durabilă în Ucraina. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat anterior că, participanții summit-ului vor discuta, de asemenea, despre schimbul de prizonieri de război după formula „toți pentru toți” și chestiunile referitoare la securitatea nucleară și alimentară.

Lideri din peste 90 de țări din întreaga lumea, inclusiv din Republica Moldova, și-au confirmat prezența la reuniune. Țara noastră va fi reprezentată de președinta Maia Sandu. China, Brazilia, Arabia Saudită și alte câteva state au refuzat să participe la summit, iar Rusia nu a fost invitată.

***

Pe 24 februarie 2022, armata rusă, la ordinul lui Vladimir Putin, a invadat Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: