PSRM acuză presa de informații false, în contextul dosarului penal privind schema de delapidare la importul energiei electrice
Full Article 5 minutes read

PSRM acuză presa de informații false, în contextul dosarului penal privind schema de delapidare la importul energiei electrice

Partidul Socialiștilor (PSRM) a venit cu o reacție după publicarea în presă a informației difuzate de Procuratura Generală, privind inițierea urmăririi penale pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme în procesul de import al energiei electrice în Republica Moldova. Potrivit procurorilor, este vorba despre prejudicii în mărime de aproape 12 mln de dolari. Conform unei investigații a portalului anticorupție.md, în schema respectivă ar figura și membri ai PSRM. Socialiștii consideră că detaliile respective ar avea drept scop „distragerea societății de la probleme acute”. 

Socialiștii s-au arătat nemulțumiți de faptul că unele instituții de presă au indicat numele ale unor membri ai PSRM, care potrivit investigațiilor jurnalistice, ar figura în schema de delapidare a statului la importul energiei electrice.

„PSRM condamnă falsul lansat astăzi de unele instituții media politizate, care lucrează în interesul actualului regim. În anunțul făcut de Procuratura Generală, privind investigarea unor acțiuni din 2008, nu figurează niciun nume. Este obligația oamenilor legii să verifice și să stabilească adevărul, cu toate că acest subiect a fost aruncat în spațiul public de mai multe ori, inclusiv de regimul Plahotniuc”, au subliniat socialiștii.

Potrivit PSRM, s-ar încerca distragerea atenției publice de la alte subiecte de actualitate.

„Înțelegem dorința regimului de la guvernare, care, prin intermediul presei controlate, intenționează să distragă atenția oamenilor de la problemele acute ale societății, cum ar fi scumpirea zilnică a carburanților, scumpirea pâinii și a altor produse alimentare, creșterea prețurilor la materialele de construcție etc. Prin interpretări forțate ale unor subiecte, regimul antipopular de la guvernare încearcă să acopere nemulțumirea populației legată de măsurile de restricție impuse de autorități și de la proasta gestionare a crizei pandemice”, au mai menționat reprezentații PSRM și au solicitat jurnaliștilor să „nu speculeze ori să inventeze fapte care nu corespund adevărului”.

***

Reacția vine după ce, pe 13 septembrie, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului „prin intermediul unor scheme criminale” în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA ,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 $, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Pe 8 iunie, Procuratura Generală a confirmat că verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina. Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz. Precizăm că, soluția dispusă ieri de Judecatoria Chisinau, sediul Ciocana, a fost emisă în contextul respectivei ordonanțe a Procurorului General de reluare a procesului penal”, se arată în comunicat.

Actualmente, investigațiile se desfasoară ”in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz, au precizat procurorii.

Pe 7 iunie, portalul Anticorupție a scris că fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Informația a fost confirmată pentru sursa mass-media de Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon.

În cadrul unui proces de judecată care a avut loc luni la Judecătoria Ciocana, procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul. În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianâi acum s-au găsit legături ce duc spre Vlad Plahotniuc, mai scriu jurnaliștii.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi.

În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, aducând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: