PSRM, cerere la CNA: garantează pe propria răspundere și cer eliberarea șefiei raionului Cahul
Full Article 3 minutes read

PSRM, cerere la CNA: garantează pe propria răspundere și cer eliberarea șefiei raionului Cahul

Deputații Partidului Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) garantează pe propria răspundere și cer eliberarea președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă. Parlamentarii socialiști au depus, astăzi, o cerere în acest sens la sediul Centrului Național Anticorupție (CNA) din Cahul. 

Totodată, socialiștii declară că astăzi mai mulți membri și simpatizanți ai PSRM au protestat la Cahul, față de reținerea președintelui raionului.

Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, în timpul protestului organizat la Cahul, a spus că „astăzi are loc un atac raider asupra conducerii raionului Cahul”.

„Ei aplică metodele care au fost folosite de către predecesorii și mentorii lor – echipa lui Plahotniuc. De fapt, ei au revenit, doar că și-au schimbat culoarea, în rest nimic. Din păcate, conducerea lor ne-a sărăcit, ne aduce la foamete. Oamenii noștri, tinerii noștri din cauza lor pleacă din țară, văzând fărădelegile care se fac. De aceea copiii noștri ne părăsesc. Țara îmbătrânește. Ei cred că sunt veșnici”, a spus deputatul.

Reprezentanții PSRM au anunțat că vor continua să protesteze față de reținerea lui Marcel Cenușă mâine, 6 aprilie, la sediul instanței de judecată, acolo unde va fi examinat arestul lui Marcel Cenușă.

***

Nouă persoane din Cahul au fost reținute, ieri dimineața, de către procurorii anticorupție și ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.

Printre reținuți sunt președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, dar și primarul unei localități, șeful și un angajat al direcției Construcții din cadrul Consiliului raional, un specialist al direcției Achiziții publice, dar și 4 reprezentanți ai unor agenți economici.

Aceștia ar fi semnat anticipat contracte pentru reparația și întreținerea unor obiecte publice, favorizând agenții economici, pe care i-ar fi gestionat din umbră. Totodată, funcționarii ar fi transferat pe conturile agenților economici mijloace financiare, chiar dacă lucrările nu au fost finalizate.

PSRM, ieri, a calificat reținerea lui Marcel Cenușă drept „o represiune politică din partea partidului de la guvernare” și a cerut eliberarea oficialului. De asemenea, socialiștii au solicitat procuraturii să investigheze „toate cazurile de presiune politică neîntemeiată asupra opoziției”.

Contactați de NM, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au respins vehement acuzațiile PSRM.

„PAS respinge categoric orice acuzație de imixtiune în procesul de justiție. Mai mult, cerem ca organele de drept să-și facă treaba. Fostele guvernări au îngropat sistemul de justiție și l-au supus propriilor interese. Suntem în proces de reformare a justiției, ca instituțiile de drept să înceapă a lucra în interesul cetățenilor”, a menționat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a formațiunii.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: