Putin amenință autoritățile de la Varșovia: „Teritoriile vestice ale Poloniei sunt un cadou al lui Stalin, noi le vom reaminti”
Full Article 3 minutes read

Putin amenință autoritățile de la Varșovia: „Teritoriile vestice ale Poloniei sunt un cadou al lui Stalin, noi le vom reaminti”

Dictatorul rus Vladimir Putin a afirmat că Polonia intenţionează să ocupe o parte din Ucraina. Declarația a fost făcută, pe 21 iulie, în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei.

În ceea ce-i priveşte pe liderii polonezi, probabil că se aşteaptă să formeze un fel de coaliţie sub umbrela NATO şi să intervină direct în conflictul din Ucraina, pentru ca apoi să smulgă o bucată mai grasă pentru ei, pentru a-şi recâştiga, aşa cum cred ei, teritoriile lor istorice din Ucraina de astăzi, în vestul ţării. Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin pentru polonezi, au uitat oare prietenii noştri de la Varşovia acest lucru? Noi le vom reaminti”, a afirmat Putin, relatează digi24.ro.

„Există acum o dorinţă evidentă a Poloniei de a invada partea de vest a Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Ucraina nu este invitată în NATO”, a declarat săptămâna trecută şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru Al-Jazeera.

Moscova a mai invocat anterior ideea unor „cadouri” teritoriale din partea autorităţilor sovietice, pentru a justifica anexarea Crimeei de către Rusia, menţionează The Guardian.

Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei

Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei, a furnizat arme Kievului şi a primit refugiaţi, dar nu s-a arătat interesată să trimită trupe în Ucraina – în ciuda afirmaţiilor contrare ale lui Putin.

În schimb, Polonia şi-a întărit apărarea la graniţa cu Belarusul, ţară aliată a Rusiei, unde s-au deplasat luptătorii din forţa de mercenari Wagner după revolta eşuată din Rusia. Teritoriul belarus – care se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, ţări membre ale UE şi NATO – a servit drept rampă de lansare pentru ofensiva rusă din Ucraina.

Pe 20 iulie, Belarusul a declarat că mercenarii Wagner au început să antreneze forţele speciale belaruse într-un poligon militar aflat la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia.

Pe de altă parte, Putin a avertizat că Moscova va folosi „toate mijloacele pe care le are la dispoziţie” pentru a proteja Belarusul în cazul unui atac.

„Dezlănţuirea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federaţiei Ruse”, a declarat Putin, în condiţiile în care Rusia a început luna trecută să transfere focoase nucleare tactice în Belarus.

Putin a declarat că au existat rapoarte de presă despre planuri pentru o unitate polono-lituaniană care să fie folosită pentru operaţiuni în vestul Ucrainei, pentru a ocupa teritoriul de acolo.

„Este binecunoscut faptul că ei visează, de asemenea, la pământurile din Belarus. Dar în ceea ce priveşte Belarusul, acesta face parte din statul unional cu Rusia. Declanşarea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federaţiei Ruse”, a spus acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: