Putin cere Guvernului să importe mai multe produse agricole din statele membre ale CSI
Full Article 2 minutes read

Putin cere Guvernului să importe mai multe produse agricole din statele membre ale CSI

Rusia va majora volumul importurilor de produse agricole din statele membre ale CSI. O dispoziție în acest sens a fost dată de președintele rus Vladimir Putin, cu scopul de „a stabiliza prețurile la produse”, scrie RIA Novosti pe 9 august.

„Guvernul Federației Ruse, în cadrul desfășurării măsurilor pentru stabilizarea prețurilor la mărfurile agricole, să adopte măsuri direcționate spre majorarea volumului importului pe teritoriul Federației Ruse a produselor agricole din țările-membre ale Comunității Statelor Independente”, se arată în documentul publicat pe site-ul Kremlinului.

De asemenea, Vladimir Putin a dispus monitorizarea formării prețurilor la produsele agricole comercializate prin rețelele comerciale. Un prim raport cu privire la aceste acțiuni va fi prezentat pe 1 septembrie, iar ulterior, o dată la patru luni.

Conform Biroului Național de Statistică, Republica Moldova exportă cele mai multe mărfuri în UE – în ianuarie-mai 2021 au totalizat 720,4 milioane dolari SUA (cu 16,5% mai mult, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020), deținând o pondere de 65,2% în total exporturi, în creștere cu 2,2 puncte procentuale față de ianuarie-mai 2020.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI în ianuarie-mai 2021 au avut o valoare de 173,4 milioane dolari SUA (cu 7,3% mai mult, în raport cu perioada similară din anul 2020), care echivalează cu o cotă de 15,7% în total exporturi, în scădere cu 0,8 puncte procentuale, comparativ cu ianuarie-mai 2020.

În ianuarie-mai 2021 principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri din țara noastră, care au deținut 88,9% din total exporturi au fost: România (27,8% din total exporturi), Germania (10,4%), Federația Rusă (9,5%).

***

Amintim că șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak  va întreprinde o vizită de lucru pe 11 august. Potrivit Biroului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, oficialul rus se va întâlni cu reprezentanții puterii de la Chișinău pentru a discuta temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: