VIDEO Putin, despre lipsa luminii la Chișinău și gaz: Personal l-am rugat pe Miler să meargă la negocieri cu partea moldovenească
Full Article 2 minutes read

VIDEO Putin, despre lipsa luminii la Chișinău și gaz: Personal l-am rugat pe Miler să meargă la negocieri cu partea moldovenească

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că la insistența sa Gazprom a încheiat contractul de livrare a gazelor naturale cu Republica Moldova. Astfel a răspuns liderul de la Kremlin deputatului socialist Constantin Starîș, care i-a spus că la Chișinău s-au stins luminile. Convorbirea dintre cei doi a avut loc pe 27 octombrie, în timpul lucrărilor Clubului de discuții Valdai.

„La Chișinău s-au stins luminile, în mod inexplicabil. Cu siguranță nu avem nimic de-a face cu asta. De ce vorbesc despre asta, pentru că Rusia este întotdeauna învinuită pentru tot. Vreau să vă informez că ceea ce voi spune este adevărul pur. Când negociam cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova prețul cu privire la livrarea gazelor, Gazprom a luat o poziție absolut pragmatică, de piață. Partea moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazprom și a insistat asupra preferințelor de preț. Apoi domnul Miller a venit la mine, și-a exprimat poziția și a spus că consideră corect punctul său de vedere. L-am rugat să meargă la o întâlnire cu partea moldovenească, făcând referire la posibilitățile economice și financiare ale Moldovei. Nu a fost cu adevărat de acord cu mine, dar mi-a ascultat părerea”, a spus Putin.

Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina, de unde Chișinăul achiziționa circa 30% din totalul necesar. Din 11 octombrie, Ucraina a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară.

Pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a redus de două ori și jumătate volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului, din cauza diminuării cu 30% a cantității de gaz furnizată de Gazprom pentru Republica Moldova. Prin urmare, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu un deficit de gaz. În regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență în domeniul economic, iar Uzina Metalurgică și cea de ciment din Râbnița și-au suspendat activitatea de producere.

Comisia pentru Situații Excepționale a publicat o decizie, prin care populația este îndemnată să economisească curentul electric. Printre măsurile recomandate se numără renunțarea la scările rulante și lifturi în orele de vârf ale zile, dar și reducerea iluminării publice.

Mai mult, autoritățile de la Chișinău nu au primit niciun răspuns de la concernul rus Gazprom în ceea ce privește livrarea gazelor în noiembrie. Totuși, în prezent, R. Moldova are stocate în depozitele din România și din Ucraina 95 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Cu toate acestea, țara noastră e confruntă cu un deficit de energie electrică – în medie de 7%, care este acoperit în baza contractului de avarie dintre Moldelectrica și Transelectrica din România. Prețul este însă cu mult mai mare decât cel cu care achiziționa anterior energie electrică.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: