Putin propune modificarea Constituției. Ce condiții vor trebui să respecte candidații la funcția de președinte
Full Article 2 minutes read

Putin propune modificarea Constituției. Ce condiții vor trebui să respecte candidații la funcția de președinte

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus miercuri, 15 ianuarie, organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei. Potrivit acestuia, inițiativa are scopul consolidării puterilor parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic actual. Printre modificările propuse se numără și instituirea unor condiții mai dure pentru viitorii candidați la funcția de președinte al Federației Ruse, scrie Reuters și RBC. Liderul de la Kremlin nu a precizat, însă, când ar putea fi organizat plebiscitul. 

„Rusia nu are nevoie de o nouă Constituție, însă în legea supremă a statului ar trebui aduse unele modificări”, a declarat Vladimir Putin în discursul său anual privind Starea Naţiunii, rostit în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (parlamentul) – Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară), precum şi a elitelor politice ale ţării.

Astfel, Vladimir Putin propune ca viitorii candidați la funcția de președinte al țării să corespundă unor condiții mai dure. Aceștia trebuie să fi locuit, permanent, pe teritoriul Rusiei, cel puțin 25 de ani. De asemenea, aceștia nu trebuie să fi deținut vreodată cetățenia altui stat sau permis de ședere temporară în altă țară.

Totodată, persoanele din conducerea organelor federale ale puterii, deputaților, senatorilor, judecătorilor și șefilor subiectelor federației, le-ar putea fi interzis, prin Constituție, să dețină cetățenie străină, permis de ședere temporară sau „alt document care le-ar permite să locuiască permanent pe teritoriul altui stat”.

În același timp, Vladimir Putin a menționat că este de părere că președintele țării nu ar trebui să exercite mai mult de două mandate consecutiv.

„Știu că în societatea noastră se discută că aceeași persoană nu ar trebui să ocupe funcția de președinte timp de mai mult de două mandate consecutiv. Nu consider că este un aspect principial, însă sunt de acord”, a declarat Vladimir Putin.

Menționăm că Vladimir Putin are 67 de ani și a fost reales, în 2018, în funcția de președinte al Federației Ruse, pe o durată de 6 ani. Cel de-al patrulea mandat de președinte al lui Putin se va încheia în 2024.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: