Rachete antigrindină și drone pentru ca Moldova să-și protejeze culturile agricole. Discuția ministrului Bolea, aflat în România
Full Article 2 minutes read

Rachete antigrindină și drone pentru ca Moldova să-și protejeze culturile agricole. Discuția ministrului Bolea, aflat în România

Aflat la București, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a discutat despre posibilitatea utilizării tehnologiilor de intervenție activă în atmosferă pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca țara să-și protejeze culturile agricole împotriva fenomenelor meteorologice extreme. Partea română și-a exprimat deschiderea pentru sprijinirea acestor inițiative și a recomandat oficialului moldovean elaborarea unui studiu de fezabilitate. La rândul său, Bolea a cerut realizarea unui studiu cu recomandări specifice pentru Republica Moldova. 

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, Sorin Moise, și cu reprezentanții companiei „Electromecanica Ploiești” – producatoare în domeniul tehnicii reactive.

„Discuțiile s-au concentrat pe posibilitatea utilizării rachetelor antigrindină și a dronelor pe teritoriul Republicii Moldova, ca parte a eforturilor de protejare a culturilor agricole împotriva fenomenelor meteorologice extreme, care au un impact devastator asupra agriculturii. Partea română și-a exprimat deschiderea pentru sprijinirea acestor inițiative, recomandând elaborarea unui studiu de fezabilitate care să stabilească cele mai eficiente metode de implementare a acestor tehnologii în Republica Moldova. Ministrul Vladimir Bolea și-a manifestat interesul pentru cooperarea în acest domeniu și a solicitat realizarea unui studiu comparativ cu recomandări specifice pentru Republica Moldova”, au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii din Republica Moldova.

Potrivit sursei, s-a mai convenit asupra delegării unui grup de specialiști moldoveni la compania „Electromecanica Ploiești”, pentru „a efectua un schimb de experiență și a prelua bunele practici din România în domeniul intervențiilor active în atmosferă”.

„În perioada următoare, va fi semnat un acord de colaborare între părțile implicate, care va facilita implementarea tehnologiilor de intervenție activă în atmosferă pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv lansarea rachetelor antigrindină”, au adăugat reprezentanții Ministerului de la Chișinău.

În iunie 2024, Serviciul special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice din Republica Moldova raporta că are în stoc 4 200 rachete antigrindină, ceea ce asigură fiecare punct rachetar în mediu cu câte 32 rachete, atât de rază scurtă, cât și de rază lungă de acțiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: