NewsMaker

Raport API: NewsMaker a avut o politică editorială echilibrată și nu a favorizat niciun concurent electoral (VIDEO)

NewsMaker a avut o politică editorială echilibrată în raport cu toți concurenții electorali, fără a favoriza sau defavoriza pe cineva. De asemenea, NM a fost singura publicație care a citat în materialele publicate toți concurenții electorali înscriși în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate. Sunt concluziile raportului de monitorizare realizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Acestea au fost prezentate pe 5 iulie, într-o conferință de presă.

În total, experții au monitorizat 10 portaluri online, în perioada 21-30 iunie. În acest răstimp, NM a publicat 66 de materiale cu un caracter electoral direct sau indirect, inclusiv 58 de știri și 8 dezbateri electorale. În 18 cazuri, textele au fost însoţite și de imagini
video. Volumul total al materialelor relevante a constituit 145870 de semne în cazul textelor, și 60624 de secunde sau aproape 17 ore în cazul imaginilor video.

NewsMaker.md prezintă informația și concurenții electorali în mod echilibrat și neutru; aceste portaluri se ocupă și de informarea interactivă a cetățenilor cu drept de vot despre scrutinul din 11 iulie 2021 și concurenții electorali, ajutând oamenii să facă o alegere conștientă”, se arată în studiu.

De asemenea, experții au ajuns la concluzia că sursele citate de NM au venit de la 35 de categorii diferite, inclusiv de la toți concurenții electorali.

„În perioada supusă monitorizării, NewsMaker.md a prezentat, în general, în mod echilibrat concurenții electorali înregistrați în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, fără să fie atestată o favorizare sau o defavorizare a unui concurent electoral”, se mai arată în raport.

Raportul integral îl puteți studia AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: