Rata medicilor infectați din Moldova este una dintre cele mai înalte în lume. COVID-19 în cifre
Full Article 7 minutes read

Rata medicilor infectați din Moldova este una dintre cele mai înalte în lume. COVID-19 în cifre

Autoritățile Moldovei consideră că prin măsurile dure de carantină, au reușit să țină sub control epidemia de coronavirus în țară și că situația evoluează conform unui scenariu optimist. NM a decis să compare statistica îmbolnăvirilor și a mortalității provocate de COVID-19 în Moldova și în alte țări, inclusiv în cele cu un număr de locuitori asemănător cu cel al țării noastre. Și să compare rata medicilor și a lucrătorilor medicali printre cei infectați.

Ucraina

Potrivit datelor din 6 mai, în Ucraina s-au depistat 13,1 mii de cazuri de coronavirus. 327 de persoane din Ucraina au devenit victime ale COVID-19. Peste 2000 s-au vindecat. Astfel, în această țară sunt astăzi 10,7 mii de persoane infectate cu coronavirus.

Populația Ucrainei este de aproximativ 42 de milioane de locuitori. Deci, la 1 milion de locuitori din Ucraina sunt aproape 300 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19.

2,2 mii de persoane dintre cele infectate cu COVID sunt medici și lucrători medicali. Deci, aproape fiecare a cincea persoană infectată cu coronavirus în Ucraina este medic.

***
Autoritățile Ucrainei au instituit regim de stare de urgență la 25 martie, din cauza răspândirii coronavirusului, au sistat traficul aerian și au închis aproape toate punctele de trecere a frontierei terestre. În stradă, nu pot fi grupuri mai mari de două persoane, în locurile publice este interzis să fii fără mască de protecție.

România

Până la 6 mai, 13,8 mii de persoane din România au fost diagnosticate cu coronavirus. 827 de pacienți au decedat din cauza COVID-19, 5,4 mii s-au vindecat. Alte 7529 de persoane continuă tratamentul.

Populația României este de aproape 19,5 milioane de persoane. La 1 milion de locuitori din România revin 719 cazuri de COVID-19 confirmate oficial.

Ultima oară, datele cu privire la numărul de medici infectați din România au fost actualizate la 18 aprilie. Atunci, erau 1031 de medici infectați – fiecare al optulea contaminat în țară la acel moment.

***

În România a fost instituită starea de urgență și au fost închise frontierele la 16 martie. Ieșirea din casă a fost permisă doar în caz de necesitate. Persoanelor care au depășit vârsta de 65 de ani le-a fost interzis să-și părăsească locuințele. În locurile publice și în transport este obligatorie masca de protecție. În luna mai, România a început să relaxeze măsurile restrictive.

Rata medicilor infectați din Moldova este una dintre cele mai înalte în lume. COVID-19 în cifre

Belarus

17,7 mii de infectări cu coronavirus au fost înregistrate în Belarus până la 6 mai. Din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, au decedat 103 persoane. 3359 de pacienți s-au vindecat. Peste 14 mii de persoane se află încă în spitale.

Populația Belarusului este de aproape 9,5 milioane de persoane. La 1 milion de locuitori în Belarus revin 1942 de cazuri de contaminare cu COVID confirmate oficial.

Ultima actualizare a informației cu privire la infectarea medicilor și a lucrătorilor medicali efectuată de Ministerul Sănătății din Belarus este din 16 aprilie. Atunci au anunțat despre 419 medici infectați. La acel moment, aceasta însemna fiecare al 11-lea infectat cu coronavirus în Belarus.

***
În Belarus nu s-au instituit niciun fel de măsuri restrictive. Țara nu și-a închis hotarele. Întreprinderile, magazinele, restaurantele și instituțiile de învățământ activează ca de obicei. Totodată, în Belarus nu au fost interzise evenimentele în masă.

Italia

213 mii de cazuri de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în Italia de la începutul epidemiei. Peste 29 de mii de persoane au decedat, 85,2 mii de persoane s-au însănătoșit. În spitale se mai află încă aproape 100 de mii de persoane.

Populația Italiei este de 60,3 milioane de persoane. Astfel, la 1 milion de locuitori ai Italiei revin 3,5 mii de cazuri confirmate de COVID.

De la începutul lunii aprilie, autoritățile Italiei nu publică informația despre lucrătorii medicali infectați. Conform datelor CNN, la 7 aprilie, în Italia s-au îmbolnăvit de coronavirus 12 681 de medici și lucrători medicali. Atunci, în țară erau 135,5 de mii de persoane infectate, adică fiecare al zecelea era medic.

***
Starea de urgență a fost instituită în Italia la 31 ianuarie, când în țară au fost depistate primele cazuri de COVID-19. Iar la 22 martie, a fost instituită „stare economică excepțională”, fiind închis practic totul, în afară de farmacii, magazinele de produse alimentare și fabricile producătoare de mărfuri de primă necesitate. Oamenilor le-au permis să iasă din casă doar în caz de strictă necesitate.

Albania

În afară de țările vecine și de Italia, în care epidemia a evoluat conform unuia dintre cele mai dificile scenarii, NM a decis să compare situația din Moldova cu cea din țările apropiate ei după numărul de locuitori. În plus, la începutul lunii aprilie, premierul Ion Chicu a comunicat despre două posibile scenarii de evoluție a situației în Moldova – albanez, „optimist” și italian, „pesimist”.

La 6 mai, în Albania au fost confirmate 820 de cazuri de infectare cu coronavirus. Din cauza COVID-19, au decedat 31 de persoane, 570 s-au vindecat. Alți 219 bolnavi sunt sub supravegherea medicilor.

Populația Albaniei este de 2,84 milioane de persoane. Astfel, la 1 milion de locuitori din Albania revin 285 de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate oficial.

La mijlocul lunii aprilie, presa a anunțat despre 41 de cazuri de infectare cu coronavirus în rândurile medicilor. Atunci, fiecare a zecea persoană infectată cu coronavirus era lucrător medical.

***

Starea de urgență a fost instituită în Albania la 13 martie, au fost închise restaurantele, centrele comerciale și toate magazinele cu excepția celor de produse alimentare. În toată țara au fost instalate puncte de control. A fost sistată comunicarea cu alte țări.

Rata medicilor infectați din Moldova este una dintre cele mai înalte în lume. COVID-19 în cifre

Georgia

Potrivit datelor din 6 mai, 610 persoane din Georgia au fost diagnosticate cu coronavirus. Din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, au decedat 9 pacienți, 269 de persoane s-au vindecat. 332 de persoane continuă tratamentul în spitale.

Populația Georgiei este de 3,7 milioane de persoane. Deci, la 1 milion de locuitori ai Georgiei revin peste 150 de cazuri de infectare confirmate.

De la începutul epidemiei, în Georgia s-au infectat cu coronavirus 30 de medici. Fiecare al 20-lea infectat cu COVID-19 din Georgia este lucrător medical.

***
Starea de urgență a fost instituită în Georgia la 21 martie. În țară funcționează ora de asediu, de la 21:00 până la 6:00, grupurile din mai mult de trei persoane sunt interzise. Oamenii pot ieși din case doar în cazuri de necesitate stringentă. Este sistat traficul aerian, sunt închise hotarele terestre cu Armenia și Azerbaidjan. Orașele Tbilisi și Rustavi sunt închise în carantină.

Moldova

Până la 6 mai, în Moldova au fost înregistrate 4363 de cazuri de infectare cu coronavirus. Victime ale COVID-19 au devenit 136 de persoane. 1544 s-au însănătoșit. 2683 de persoane continuă să se trateze.

Populația Moldovei, inclusiv Transnistria, constituie aproximativ 4 milioane de persoane. Astfel, la 1 milion de locuitori ai Moldovei revin 1082 de persoane infectate.

Conform ultimelor date, în perioada epidemiei, 1055 de lucrători medicali din Moldova s-au contaminat cu coronavirus. Aceasta înseamnă fiecare al patrulea caz de infectare din țară.

***

Starea de urgență a fost instituită în Moldova la 15 martie. A fost sistat traficul aerian și transportul internațional de pasageri. S-au închis școlile, instituțiile universitare, grădinițele, toate localurile din domeniul serviciilor, piețele, magazinele de produse nealimentare. Persoanelor care au depășit vârsta de 63 de ani le-a fost interzis să iasă din casă fără o necesitate stringentă. La sfârșitul lunii aprilie, măsurile restrictive au început să fie relaxate: s-au deschis magazine, restaurantelor le-a fost permis să vândă bucate cu livrare, iar cetățenilor – plimbările în parcuri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: