Război între PAS și Primăria Chișinău? Viceprimarul Irina Gutnic, amenințată cu judecata pentru declarații false (VIDEO)
Full Article 4 minutes read

Război între PAS și Primăria Chișinău? Viceprimarul Irina Gutnic, amenințată cu judecata pentru declarații false (VIDEO)

Președinta fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Zinaida Popa, îl amenință cu judecata pe viceprimarul capitalei, Irina Gutnic. Se întâmplă după ce reprezentanta Primăriei Chișinău a declarat public că Zinaida Popa ar fi făcut parte din organele de conducere ale întreprinderii de transport SA „Autocomtrans” din oraș, sugerând, în același timp, că ar fi participat la delapidarea bunurilor acesteia. De cealaltă parte, Gutnic neagă că ar fi admis fals în declarații.

Pe 10 iulie, președinta PAS din CMC, Zinaida Popa, a organizat un briefing de presă live pe holul Primăriei Chișinău, în aripa clădirii unde se află birourile conducerii instituției. Consiliera muncipală a anunțat că va depune o cerere prealabilă privind dezmințirea publică a declarațiilor false făcute de viceprimarul capitalei Irina Gutnic.

Potrivit documentului, viceprimarul ar fi invocat informații neadevărate în cadrul unei conferințe de presă din 26 iunie, în cadrul căreia a vorbit despre delapidarea bunurilor, proprietate municipală prin scheme frauduloase

Este vorba despre următoarea declarație: „… la finele anului 2019, organele de conducere ale societății pe acțiuni „Autocomtrans” din care făceau parte foști și actuali consilieri municipali, actuali deputați din cadrul partidului de guvernământ, avem această listă a acestor membri din organele de conducere, printre care și Vasile Gradinaru, Zinaida Popa, Roman Roșca și Roman Cojuhari, au inacționat, nu au întreprins nicio măsură de protejare a intereselor Societății în scopul restituirii datoriei sau convertirii acesteia în acțiuni. Ziceam că consiliul deținea 58% acțiuni, iar dacă organele de conducere acționau și converteau această datorie Consiliul Municipal urma să dețină 98% acțiuni”.

Zinaida Popa însă declară că nu a deținut niciodată vreo funcție de conducere în cadrul SA „Autocomtrans” și, respectiv, nu participat la acțiunile frauduloase invocate de Irina Gutnic. Aceasta consideră că expunerile respective sunt „umilitoare” și „îi încalcă demnitatea, onoarea și reputația profesională”, astfel că solicită dezmințirea acestora în toate sursele media în care au fost publicate/preluate, inclusiv pe paginele de Facebook ale primarului de Chișinău, Ion Ceban, și viceprimarului Irina Gutnic. De asemenea, conform cererii prealabile, Zinaida Popa solicită un prejudiciu moral în mărime de 10 000 de lei, care va fi donat unei case de copii.

De altfel, în timpul briefing-ului de presă susținut de Zinaida Popa, a intervenit însăși Irina Gutnic. Pe lângă acuzații la adresa partidului de guvernământ PAS, viceprimarul a prezentat și un proces verbal al ședinței Comisiei pentru atestarea și autorizarea reprezentanților municipiului Chișinău în entitățile economice, care ar proba declarațiile făcute anterior.

Consiliera municipală însă a pus la îndoială veridicitatea documentului, întrucât ziua din care datează – 3 ianuarie 2020 – era scrisă cu pixul. Mai mult, Popa a remarcat și faptul că, potrivit procesului verbal, la ședința respectivă a fost votată doar înaintarea candidaturii sale pentru calitatea de membru al Consiliului de administrare al „Autocomtrans” Adunării Generale a întreprinderii. Iar pentru ca o persoană să devină membru al Consiliului de administrare, candidatura acesteia trebuie să fie aprobată de organul suprem al întreprinderii – Adunarea Generală, lucru care, potrivit lui Popa, nu s-a întâmplat în cazul său.

Până la urmă, totul s-a încheiat cu înmânarea cererii prealabile Irinei Gutnic. Zinaida Popa a menționat că, dacă viceprimarul nu va dezminți declarațiile făcute, o va acționa în judecată.

Precizăm că, ulterior, viceprimarul Gutnic a publicat pe pagina sa de Facebook imagini cu procesul verbal pe care l-a prezentat în timpul transmisiunii în direct, dar și încă o fotografie cu un alt act, care să dovedească că ședința cu pricina a avut loc în data de 3 ianuarie 2020.

În legătură cu declarațiile de astăzi ale consilierilui municipal Zinaida Popa, precum că am admis fals în declarații privind delegarea ultimei în organele de conducere ale SA „Autocomtrans”, clarific ca acestea se bazează pe acte administrative oficiale care nu pot fi contestate. În acest context, public integral PV (procesul verbal – n. r.) al ședinței Consilului pentru atestarea și autorizarea reprezentanților mun. Chișinău în entitățile economice. Și dovada că ședință în cauză a avut loc la data de 03.10.2020. Aceste acte publicate, vor demonstra din nou că d-na Popa, astăzi a intenționat să se eschiveze de la răspundere și să manipuleze opinia publică”, a menționat Gutnic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: