Reacția Ambasadei Rusiei la Chișinău, după ce sediul a fost vandaliza: „Să nu se mai repete!”
Full Article 3 minutes read

Reacția Ambasadei Rusiei la Chișinău, după ce sediul a fost vandaliza: „Să nu se mai repete!”

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu o reacție după ce, în seara zilei de 7 octombrie, zi în care președintele rus și-a sărbătorit cea d-a 70-a aniversare, sediul a fost vandalizat. Misiunea diplomatică a catalogat actul drept „o acțiune ostilă”, care ar fi fost înfăptuită în „complicitate cu autoritățile”. Într-o notă informativă publicată, Ambasada Rusiei în Moldova cere tragerea la răspundere a celor vinovați și își exprimă speranța că astfel de acțiuni nu se vor mai repeta pe viitor.

„În seara zilei de 7 octombrie a avut loc o acțiune ostilă împotriva Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Cu complicitatea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: petarde au deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au pus inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice”, anunță misiunea diplomatică de la Chișinău.

Potrivit notei informative, nu au fost înregistrate victime în rândul angajaților și a membrilor familiei.

„Acest incident reprezintă o încălcare gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe. Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021. Ambasada se așteaptă ca farsa ostilă să primească o evaluare procedurală corespunzătoare și să nu se repete pe viitor, iar cei responsabili să fie pedepsiți”, mai anunță Ambasada Rusiei la Chișinău.

Misiunea diplomatică anunță că autoritățile de la Chișinău au fost înștiințate cu privire la actul de vandalizare a sediului Ambasadei.

Menționăm că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a fost vandalizată în noaptea din 7 octombrie. Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, originar din Rusia, este acuzat că a lansat petarde și focuri de artificii în apropierea clădirii și că ar fi scris pe porțile de la intrarea în sediul misiunii diplomatice mesajul ,,Путин Убийца” (n.r: în traducere ,,Putin – ucigaș”). Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Direcției Poliției municipiului Chișinău, Dubovca Nina, a declarat că în urma faptelor comise, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta este cercetat penal pentru acte de huliganism. De precizat că autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, incidentul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: