Reacția lui Grosu după scandalul de la Comisia Pre-Vetting: „Cei care nu-și pot argumenta averile, pământurile, casele – asta este”
Full Article 4 minutes read

Reacția lui Grosu după scandalul de la Comisia Pre-Vetting: „Cei care nu-și pot argumenta averile, pământurile, casele – asta este”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor va continua, în pofida faptului că mai mulți exponenți ai acestui mediu se opun reformei. Declarația a fost făcută, pe 16 mai, în contextul demisiei Tatianei Răducanu din funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting, după ce Procuratura Anticorupție a publicat informații care ridică suspiciuni privind integritatea acesteia.

„Încă o încercare a procurorilor și judecătorilor care n-au trecut sau înțeleg că nu au șanse să treacă procesul de evaluare de a ataca comisia de evaluare.Îi asigur că Comisia își va continua activitatea. Cei care nu-și pot argumenta averile, pământurile, casele – asta este. Băieți, schimbați-vă ocupația”, a declarat Igor Grosu, fără să precizeze la cine se referă.


Amintim că, pe 16 mai, Parlamentul a luat act de cererea de demisie a Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Două proiecte de hotărâre care prevăd acest lucru au fost adoptate, de legislativ, cu 54 de voturi „pentru” și 29 de abțineri.

Tatiana Răducanu și-a depus demisia din funcția de membru al Comisiei „Pre-Vetting” și al Comisiei de evaluare a procurorilor pe data de 14 mai 2024.  S-a întâmplat după ce în presă a fost scursă o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin ar pune la îndoială integritatea acesteia. Mai precis, potrivit informațiilor respective, Veaceslav Platon și Aureliu Colenco (avocatul lui Ilan Șor) ar fi făcut schimb de mesaje, timp de mai mulți ani, iar discuțiile ar fi vizat-o pe magistrata Tatiana Răducanu, în care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”. Controversatul om de afaceri Platon a infirmat că ar fi discutat vreodată prin mesaje cu avocatul Aureliu Colenco, cel care îl apără în prezent pe fugarul Ilan Șor. Și Aureliu Colenco a spus pentru sursa citată că nu își amintește să fi discutat vreodată cu Platon despre Tatiana Răducanu. Detalii AICI.

Pe 15 mai, Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea scrisorii scursă în presă iar șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a declarat că a primit mesajele, în legătură cu Tatiana Răducanu, „de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal unde au fost ridicate aceste probe”. Dragalin a precizat că SMS-urile nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016 atunci când a fost reținut. Șefa PA a menționat că a ajuns în posesia mesajelor pe 10 aprilie curent, ulterior a fost pornit un proces penal „pe anumite fapte unde sunt examinate aceste discuții”. Totodată, a adăugat Dragalin, scrisoarea scursă în presă a fost expediată atât Președinției cât și Guvernului, iar președintele Parlamentului ar fi fost informat „despre circumstanțele exacte: cum și de unde sunt aceste mesaje”. Detalii AICI.

Pe 16 mai, Tatiana Răducanu a expediat în adresa presei o scrisoare în care menționează că a fost ținta mai multor campanii de denigrare în ultimii doi ani.

„Regret că eu nu am fost contactată de procurorii anticorupție pentru a oferi explicații pe marginea aspectelor menționate de doamna Dragalin, cum, de altfel, procurorii procedează în mod obișnuit. Explicațiile mele ar fi confirmat din start netemeinicia oricăror suspiciuni. De asemenea, regret că în ajunul începerii evaluării lor, procurorii anticorupție au lansat un proces penal pe care conform legii nu aveau dreptul să-l lanseze. Sunt totuși deschisă să cooperez pe marginea oricărei anchete inițiate legal pentru clarifica acuzațiile aduse mie”, a menționat Răducanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: