Reacția Petrom după ce a fost amendat cu 77,8 mln lei pentru înțelegere de cartel: Ne vom adresa în instanță
Full Article 2 minutes read

Reacția Petrom după ce a fost amendat cu 77,8 mln lei pentru înțelegere de cartel: Ne vom adresa în instanță

Petrom Moldova califică drept „nejustificată” amenda de 77,8 milioane de lei pe care a primit-o pentru înțelegere de cartel privind coordonarea prețurilor la carburanți. Într-o reacție, compania petrolieră a anunțat că va contesta sancțiunea aplicată de Consiliul Concurenței în instanță. De asemenea, întreprinderea a pus la îndoială „fezabilitatea economică” a afacerilor din Moldova.

Grupul OMV Petrom, din care Petrom Moldova face parte, are o politică strictă de respectare a regulilor de concurență în toate țările în care activează, inclusiv în Republica Moldova. Petrom Moldova respectă cu strictețe cerințele legale privind concurența, acestea fiind esențiale pentru o dezvoltare sustenabilă. Compania respinge ferm constatările autorității de concurență și se va adresa instanței competente pentru a-și apăra drepturile. Menționăm ca, de-a lungul celor 20 de ani de existență, Petrom Moldova a acționat cubună credință și s-a dovedit un partener de încredere, în ceea ce privește furnizarea de carburanți, plata taxelor și asigurarea de locuri de muncă.

În condițiile unei piețe cu prețuri reglementate, aplicarea unei amenzi nejustificate și disproporționate pune sub semnul întrebării fezabilitatea economică a afacerii pe piața din Moldova”, se arată într-un comunicat emis de Petrom.

Precizăm că, pe 3 iulie, președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a anunțat rezulatele unei investigații privind practici anticoncurențiale întreprinse de șase companii petroliere: Bemol, Dontario, Lukoil, Petrom, Rompetrol și Tirex Petrol. Potrivit rezultatelor anchetei, întreprinderile petroliere vizate au coordonat prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, în perioada martie 2019-ianuarie 2021.

Pentru acest lucru, companiile au primit următoarele amenzi:

– Bemol (29 milioane de lei);
– Dontario (1,1 milioane de lei);
– Lukoil (180 milioane de lei);
– Petrom (77,8 milioane de lei);
– Rompetrol (191 milioane de lei);
– Tirex Petrol (1,5 milioane de lei).

Decizia Consiliului Concurenței poate fi contestată în termen de 30 de zile în instanță.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: