Recean preia portofoliul de ministru al Energiei, cere demisia lui Parlicov, Bînzari și Tofilat și anunță stare de urgență
Full Article 5 minutes read

Recean preia portofoliul de ministru al Energiei, cere demisia lui Parlicov, Bînzari și Tofilat și anunță stare de urgență

Premierul Dorin Recean anunță că a solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, directorului interimar al Energocom, Victor Bînzari, și membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, din cauza situației energetice din țară. Acesta a precizat că preia temporar portofoliul de ministru al Energiei și cere instituirea situației de urgență în energetică din 16 decembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 5 decembrie. 

Dorin Recean solicită demisia lui Parlicov, Bînzari și Tofilat

Dorin Recean a declarat că a solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, pentru că era responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis „greșeli”, care au provocat situație de criză.

Eu am avut încredere deplină în ministrul Parlicov, întotdeauna avut și încredere, și susținerea mea și eu nu m-am gândit că trebuie să verific toate detaliile în ceea ce privește activitatea. De exemplu, ieri, când am avut această ședință cu instituțiile am observat o lipsă de coordonare între aceste instituții. Mai mult ca atât, în procesul de achiziție a energiei electrice, la fel, nu s-a asigurat o coordonare între instituțiile care erau responsabile să asigure că Republica Moldova cumpără gaze naturale la cel mai potrivit moment. Și a avut și o implicare directă în acest sens”, a menționat prim-ministrul Recean.

Premierul a menționat că a cerut și demisia directorului general al Energocom, Victor Bînzari.

Compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice. În acest fel, ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”, a precizat el.

De asemenea, premierul a solicitat demisia membrului Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat.

Domnul Tofilat, chiar dacă nu avea competență, totuși a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile atunci când era cel mai convenabil. Am solicitat Agenției Proprietăți Publice să convoace cât mai repede Adunarea Generală a acționarilor, pentru a numi un nou membru al Consiliului de Observatori. Aici vreau să rog și să invit societatea civilă să desemneze și să propună un nou membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz”, a spus el.

Stare de urgență în energetică?

Șeful Guvernului a comunicat că, până la identificarea unui nou ministru al Energiei, el va prelua acest portofoliu și va coordona gestionarea sectorului energetic.

După cum am spus, avem în față un sezon de iarnă dificil, cu multe riscuri, și am decis să cer Parlamentului să instituim starea de urgență în energetică, începând cu 16 decembrie, până la depășirea situației cu alimentarea cu gaz a cetățenilor noștri, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, dar și, foarte important, pentru a gestiona eventualele consecințe ale crize și pentru asigurarea cu electricitate, în mod special a cetățenilor de pe malul drept al Nistrului”, a adăugat Dorin Recean.

Prim-ministrul a precizat că va merge, săptămâna viitoare, în plenul Parlamentul pentru a cere instituirea stării de urgență.

Situația din sectorul energetic

Precizăm că, la sfâșitul lui noiembrie, Moldovgaz a depus la Angenția Națională de Reglementare în Energetică o cerere privind majorarea tarifului pentru furnizarea gazului până la 16,36 lei (fără TVA)/1m3, argumentând solicitarea printr-o creștere „considerabilă” a prețurilor pe piața internațională. Evenimentul a avut loc în contextul în care Recean a declarat, în septembrie, că cetățenii nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale și energie electrică, iar Parlicov a menționat, în octombrie, că nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere.

Pe 28 noiembrie, ANRE a propus un tarif de 15,50 lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaz. Cu toate acestea, o zi mai târziu, ANRE s-a întrunit în ședință, aprobând un nou tarif pentru consumatorii casnici: 16,74 lei (cu TVA)/1m3. Acesta a intrat în vigoare în data de 1 decembrie.

Majorarea tarifului a avut loc pe fundalul unei alte probleme în sectorul energetic: livrările de gaz de la concernul rus Gazprom către regiunea transnistreană din 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Autoritățile ucrainene au declarat în repetatea rânduri că nu vor prelungi contractul cu Federația Rusă, motivul fiind invazia rusă din Ucraina.

Pe 25 noiembrie, Victor Parlicov a efectuat o vizită la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a discuta despre livrări către regiunea transnistrană pe rute alternative, din 2025. Două zile mai târziu, într-o conferință de presă, Parlicov a anunțat că Gazprom leagă subiectul livrărilor pentru malul stâng al Nistrului pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept.

Amintim că, în prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: