Premierul Dorin Recean a venit la secție de votare, din orașul Codru, alături de soția Stela. Oficialul a încurajat cetățenii să meargă la vot, iar tinerilor le-a spus că trebuie neapărat să voteze pentru că astăzi se decide viitorul Republicii Moldova. Recean vede prezența la vot dinamică, dar crede că „noi putem ieși și mai mulți la vot”.
„Am votat împreună cu familia, cu soția Stela. Noi, ca întotdeauna, votăm pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru ca să avem localități cu adevărat europene unde ne place să trăim, unde ne place să ne plimbăm, unde ne place să ne petrecem timpul. Eu vreau să încurajez toată lumea, în mod special toate vârstele, să meargă la vot. Este foarte important astăzi să mergem la vot, fiindcă dincolo de primari, de municipii, de localități, mai alegem astăzi și consilieri. Și pentru consilieri votul 2 nu va exista. (…) Încurajez și tinerii, neapărat să mergeți la vot pentru că astăzi se decide viitorul Republicii Moldova”, a comunicat Recean, în timpul unor declarații pentru jurnaliști.
Întrebat ce calități ar trebui să aibă un primar, Recean a spus: „El trebuie să fie un manager bun, în primul rând. Să facă mai puțină politică, să se implice în treburile orașului sau treburile localității și este foarte important să construiască infrastructura fundamentală”.
Oficialul a avut 4 buletine de vot. „De fiecare dată, când venim aici la Codru votăm pentru municipiu – primarii și consilierii, și pentru orășelul Codru – primarul și consilierii”, a precizat Recean.
Soția oficialului a spu să a votat „pentru un oraș mai accesibil, mai călduros, mai prietenos pentru acești locuitori”.
„Am votat pentru o capitală modernă, pentru proiecte interesante, pentru proiecte pentru tineret și pentru o capitală unde locuitorul să fie în centrul atenției. Să nu uităm că locuim aici, în orășelul Codru, ne dorim și aici o infrastructură dezvoltată, o localitate mai modernă și ne dorim ca cei care o să vină la cârmă să fie o echipă energică”, a menționat soția premierului.
Ulterior, Recean a fost întrebat cum vede prezența la vot. „Îmi pare că avem o prezență dinamică, dar cred că noi putem ieși și mai mulți la vot”, a menționat el.
Întrebat dacă „putem vorbi de o campanie corectă, având în vedere interdicțiile impuse unor partide și unor candidați fără o decizie de judecată, închiderea unor televiziuni și a unor site-uri”.
„Noi am acționat asupra unor grupări criminale, finanțate din exterior, finanțate din Federația Rusă, și vom continua să asigurăm că alegerile sunt cu adevărat libere și sunt corecte, și nu sunt influențate de grupările criminale”, a răspuns Recean la întrebarea unui jurnalist.
***
Pe 5 noiembrie 2023 în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.
Până la ora 15.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 820 mii de alegători sau peste 30 % din numărul celor incluși în listele electorale.
În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 este înregistrată o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce înseamnă că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile.
Reieșind din informațiile care descriu profilul alegătorului la alegerile de astăzi, femeile sunt cele mai active, înregistrând o participare de peste 54 % din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Raportat la vârstă, cei mulți alegători prezenți la urnele de vot au între 56 și 75 de ani.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!