„Referendumul nu este al meu, nu este pentru mine”. Maia Sandu a îndemnat cetățenii să participe la scrutin VIDEO 
Full Article 2 minutes read

„Referendumul nu este al meu, nu este pentru mine”. Maia Sandu a îndemnat cetățenii să participe la scrutin VIDEO 

Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați să participe, pe 20 octombrie – la referendum, indiferent dacă susțin sau nu aderarea țării la Uniunea Europeană. Apelul a fost făcut de șefa statului Maia Sandu, în seara zilei de 19 august. „Spuneți sincer, cu propria conștiință – în cabina de vot, pe ce drum vreți să meargă Moldova”, a adăugat președinta. 

„Dragi cetățeni, referendumul nu este al meu, nu este pentru mine. Referendumul este pentru toți oamenii acestei țări. Fiecare dintre voi, noi cu toții spunem ce credem pe 20 octombrie, spunem încotro vrem să mergem. Indiferent dacă susțineți aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau nu o susțineți, mergeți la referendum”, a comunicat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, în cazul unui refuz din partea cetățenilor de a participa la referendum „este ca și cum ați spune că nu vă pasă ce se întâmplă cu Moldova”.

„Și eu știu că vă pasă, decizia de a iniția referendumul vine tocmai din convingerea că poporul trebuie să-și decidă soarta. Nu îi lăsați pe alții să decidă pentru voi. Nu lăsați vecinul să hotărască pentru voi. Veniți la vot pe 20 octombrie și indiferent de opțiune – spuneți liber și sincer, singuri cu propria conștiință – în cabina de vot, pe ce drum vreți să meargă Moldova”, a conchis șefa statului.

Pe 20 octombrie, pe moldoveni îi așteaptă un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Referendumul constituțional a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Ulterior, PAS a elaborat un proiect de amendamente la Constituție.

Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale.

Funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot iar acesta va decide „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: