Refuzați la ușa Delegației UE din Chișinău: Deputații Adunării Populare din Găgăuzia, nemulțumiți că nu au fost primiți la discuții

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei, în frunte cu președintele Dmitri Constantinov, sunt nemulțumiți că nu au fost primiți la discuții, la Delegația Uniunii Europene de la Chișinău. Grupul de deputați s-a deplasat acolo pentru a discuta despre decizia recentă a Curții Constitutional privind numirea procurorului-șef din Găgăuzia.

(UPDATE 18:00) Delegația Uniunii Europene a declarat pentru NM că a primit scrisoarea din partea Adunării Populare a autonomiei găgăuze la data de 16 aprilie.

„Din cauza absenței ambasadorului și a pregătirilor în desfășurare pentru o vizită la nivel înalt, nu a fost posibilă organizarea unei întrevederi. Apreciem interesul față de dialog și rămânem în continuare deschiși pentru a stabili un moment potrivit de interacțiune în viitor”, a menționat Delegația UE.

Știre inițială

Aceștia susțin că au informat în prealabil despre vizita lor și, deși nu au primit o confirmare oficială, au mers „cu speranța că vor fi primiți”.

„Din păcate, nu am fost primiți, nici măcar nu ni s-a răspuns la apeluri. Și totuși, am anunțat despre vizită cu o săptămână în urmă și ieri am informat că azi, la ora 11:00, vom fi acolo”, a declarat Dmitri Constantinov.

Contactat de NM, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghe Leiciu, săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe a Adunării Populare a Găgăuziei, o parte dintre deputați a cerut organizarea unei întâlniri cu reprezentanții misiunilor diplomatice din Republica Moldova.

„În acest context, președintele APG, Dmitri Constantinov, a trimis scrisori către Ambasada SUA și Delegația Uniunii Europene. Din câte am înțeles, Delegația UE nu a răspuns, însă ne-am deplasat oricum cu speranța că vom fi primiți – lucru care nu s-a întâmplat. Întâlnirea cu Ambasada SUA este planificată pentru săptămâna viitoare. Astăzi am avut, de asemenea, o întrevedere cu ambasadorul Turciei.

Motivul acestor acțiuni – „Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei a fost atacată de autoritățile de la Chișinău fără un temei clar. Procedura de alegere a procurorului Găgăuziei a funcționat fără probleme timp de 30 de ani. Nu a existat niciun motiv pentru a sesiza Curtea Constituțională. Pentru noi, acest lucru nu este doar un semnal, este un semnal de alarmă”, a declarat Gheorghe Leiciu.

* * *

Curtea Constituțională a admis sesizarea procurorului general, Ion Munteanu, privind controlul constituționalității unor prevederi legale referitoare la procedura de numire a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia. Prin urmare, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și procurorul general vor putea exercita pe deplin și exclusiv atribuțiile constituționale care le revin privind selecția și numirea procurorului-șef din UTA Găgăuzia. Decizia Curții Constituționale a provocat nemulțumiri în Găgăuzia.

După pronunțarea hotărârii, Leiciu a calificat decizia drept „nerezonabilă”.

„La conducere au ajuns oameni care și-au propus drept scop distrugerea autonomiei găgăuze, fără a ține cont de consecințele unor astfel de decizii. Am fost conștienți de existența unei asemenea sesizări la Curtea Constituțională, motiv pentru care am informat toate structurile internaționale în legătură cu riscurile pe care le implică aceste acțiuni. Înțelegem foarte bine că sesizarea procurorului general este exclusiv de natură politică, fără vreo legătură cu soluționarea unor conflicte instituționale. Este vorba despre dizolvarea autonomiei. Vom analiza hotărârea Curții Constituționale și vom informa partenerii internaționali”, a declarat Gheorghe Leiciu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: