Deputații Adunării Populare a Găgăuziei, în frunte cu președintele Dmitri Constantinov, sunt nemulțumiți că nu au fost primiți la discuții, la Delegația Uniunii Europene de la Chișinău. Grupul de deputați s-a deplasat acolo pentru a discuta despre decizia recentă a Curții Constitutional privind numirea procurorului-șef din Găgăuzia.
(UPDATE 18:00) Delegația Uniunii Europene a declarat pentru NM că a primit scrisoarea din partea Adunării Populare a autonomiei găgăuze la data de 16 aprilie.
„Din cauza absenței ambasadorului și a pregătirilor în desfășurare pentru o vizită la nivel înalt, nu a fost posibilă organizarea unei întrevederi. Apreciem interesul față de dialog și rămânem în continuare deschiși pentru a stabili un moment potrivit de interacțiune în viitor”, a menționat Delegația UE.
Știre inițială
Aceștia susțin că au informat în prealabil despre vizita lor și, deși nu au primit o confirmare oficială, au mers „cu speranța că vor fi primiți”.
„Din păcate, nu am fost primiți, nici măcar nu ni s-a răspuns la apeluri. Și totuși, am anunțat despre vizită cu o săptămână în urmă și ieri am informat că azi, la ora 11:00, vom fi acolo”, a declarat Dmitri Constantinov.
Contactat de NM, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghe Leiciu, săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe a Adunării Populare a Găgăuziei, o parte dintre deputați a cerut organizarea unei întâlniri cu reprezentanții misiunilor diplomatice din Republica Moldova.
„În acest context, președintele APG, Dmitri Constantinov, a trimis scrisori către Ambasada SUA și Delegația Uniunii Europene. Din câte am înțeles, Delegația UE nu a răspuns, însă ne-am deplasat oricum cu speranța că vom fi primiți – lucru care nu s-a întâmplat. Întâlnirea cu Ambasada SUA este planificată pentru săptămâna viitoare. Astăzi am avut, de asemenea, o întrevedere cu ambasadorul Turciei.
Motivul acestor acțiuni – „Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei a fost atacată de autoritățile de la Chișinău fără un temei clar. Procedura de alegere a procurorului Găgăuziei a funcționat fără probleme timp de 30 de ani. Nu a existat niciun motiv pentru a sesiza Curtea Constituțională. Pentru noi, acest lucru nu este doar un semnal, este un semnal de alarmă”, a declarat Gheorghe Leiciu.
* * *
Curtea Constituțională a admis sesizarea procurorului general, Ion Munteanu, privind controlul constituționalității unor prevederi legale referitoare la procedura de numire a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia. Prin urmare, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și procurorul general vor putea exercita pe deplin și exclusiv atribuțiile constituționale care le revin privind selecția și numirea procurorului-șef din UTA Găgăuzia. Decizia Curții Constituționale a provocat nemulțumiri în Găgăuzia.
După pronunțarea hotărârii, Leiciu a calificat decizia drept „nerezonabilă”.
„La conducere au ajuns oameni care și-au propus drept scop distrugerea autonomiei găgăuze, fără a ține cont de consecințele unor astfel de decizii. Am fost conștienți de existența unei asemenea sesizări la Curtea Constituțională, motiv pentru care am informat toate structurile internaționale în legătură cu riscurile pe care le implică aceste acțiuni. Înțelegem foarte bine că sesizarea procurorului general este exclusiv de natură politică, fără vreo legătură cu soluționarea unor conflicte instituționale. Este vorba despre dizolvarea autonomiei. Vom analiza hotărârea Curții Constituționale și vom informa partenerii internaționali”, a declarat Gheorghe Leiciu.