Reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Proiectul de lege votat în lectură finală
Full Article 2 minutes read

Reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Proiectul de lege votat în lectură finală

Cererile de acordare a cetățeniei moldovenești vor fi coordonate cu Serviciul de Informații și Securitate. Această prevedere, dar și altele, este inclusă într-un proiect de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova votat în a doua lectură de Parlament, în cadrul ședinței plenare din 14 iunie. Documentul urmărește scopul de a exclude riscurile de securitate la adresa statului și a ordinii publice. 

Proiectul de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova a fost elaborat de către deputatul fracțiunii PAS Igor Chiriac.

Potrivit autorului, prevederile propuse sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % – din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac propune o serie de modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: