Reguli schimbate în prag de prezidențiale? PAS susține că CEC a adoptat o decizie prin care este favorizat Igor Dodon
Full Article 3 minutes read

Reguli schimbate în prag de prezidențiale? PAS susține că CEC a adoptat o decizie prin care este favorizat Igor Dodon

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat o decizie, conform căreia banii colectați de partidele politice nu pot fi utilizați pentru sprijinul candidaților la alegerile prezidențiale. Într-un briefing de presă, Maia Sandu și Sergiu Litvinenco au cerut CEC să anuleze decizia și au îndemnat partidele politice să nu permită ca, prin aceste mijloace, Igor Dodon să fie favorizat în cadrul scrutinului prezidențial.

Într-un briefing de presă din 16 septembrie, Maia Sandu a declarat că PAS a primit în ajun o circulară din partea CEC. Potrivit acesteia, formațiunea colectează de luni bune bani pentru a fi utilizați în campania electorală, iar ieri s-a pomenit într-o situație supriză: CEC a decis că partidele nu au nicio legătură cu concurenții electorali, iar sumele adunate de partide, nu pot fi utilizate în campanie.

„Ieri am primit o scrisoare de la CEC care ne-a lăsat mască. (…) A venit o scrisoare cu propunerea deja aprobată a socialistului și fostului consilier a lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidații la prezidențiale și, respectiv, toți bănuții pe care îi adunăm noi zi de zi de câteva săptămâni, nu pot fi folosiți în această campanie electorală. Adică să stăm cuminți până la 1 octombrie și doar atunci să începem să adunăm bani. Să începem campania cu zero bani în cont și poate până pe 27 octombrie reușim să adunăm de câteva pliante”, a relatat Maia Sandu.

Liderul PAS a calificat decizia drept abuzivă.

„Toată porcăria asta este pusă la cale de Igor Dodon și echipa lui. Vă mai întrebați de ce a fost înregistrat drept candidat independent? Ați crezut că nu vrea să murdărească imaginea PSRM? Nu: ca să pună la cale încă o metodă de fraudare a alegerilor”, a mai spus Maia Sandu.

PAS a cerut CEC să anuleze, de urgență, această circulară transmisă în ajun partidelor politice.

„Vom semnala acest abuz al CEC tuturor organizațiilor internaționale și partenerilor de dezvoltare ale R. Moldova. Îndemnăm partidele politice să se solidarizeze și să nu permitem ca acest abuz să treacă. Îl avertizăm pe Igor Dodon să se lase de făcut prostii. Noi șmecheri ca el am mai văzut și știm cum să îi găsim ac de cojoc”, a mai spus Maia Sandu.

Deputatul Sergiu Litvinenco a declarat că întreaga „schemă” ar fi pusă la punct de către fostul consilier al președintelui Dodon, Maxim Lebedinschi. În acest fel, șeful statului va fi favorizat în cursa electorală.

„Cred că înțelegeți de ce se fac aceste lucruri. Igor Dodon nu este candidatul PSRM la alegeri, deci PSRM nu este concurent electoral. S-au gândit ei, în frunte cu Maxim Lebedinschi, să excludă toate celelalte partide din procesul alegerilor prezidențiale. Nu vă este rușine să vă faceți de râs într-un asemenea hal? Vă bateți joc de lege și de bunul simț!”, a declarat Litvinenco.

Potrivit Maiei Sandu, 316 oameni au făcut donații pentru PAS în ultimele două luni.

Contactat de NM, Maxim Lebedinschi, cecretarul Comisiei Electorale Centrale a declarat că instituția va publica în curând o reacție oficială la declarațiile PAS. (UPDATE: Declarația CEC o puteți citi AICI)

Amintim că Igor Dodon a anunțat pe 9 septembrie că va candida pentru un nou mandat de președinte. Acesta a precizat, însă, că este candidat independent, nu al PSRM.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: