cec.md

CEC respinge acuzațiile lansate de PAS și cheamă la calm: „Nu implicați Comisia în jocuri politice”

Comisia Electorală Centrală (CEC) respinge acuzațiile lansate de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu și a deputatului PAS Sergiu Litvinenco. Într-un comunicat publicat pe 16 septembrie, reprezentanții instituției au venit cu explicații privind circulara expediată în ajun partidelor politice.

CEC precizează că prevederile art. 1 din Codul electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective. În alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs.

„Menționăm că, în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, candidatul la funcția de șef al statului, la fel, a avut identitate diferită de partid și bloc electoral, însă plafonul donațiilor la acea etapă, era mult mai mare, până la 400 salarii medii lunare pe economie. Remarcăm faptul că reducerea plafoanelor pentru susținerea financiară a activității partidelor politice și a campaniilor electorale a fost făcută, prin modificarea legislației electorale, în august 2019, la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate în adresa CEC”, se arată în comunicat.

CEC mai explică că, conform proiectului de lege pentru amendarea Codului electoral (proiectul de lege nr.263/2020), instituția a propus acordarea, partidelor politice și blocurilor electorale care desemnează candidați, calitatea de concurent electoral.

„Totodată, declarațiile potrivit cărora donațiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false. Contul cu mențiunea „Fond electoral” poate fi deschis și până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiția ca orice încasări și cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, menționăm că cei doi concurenți electorali, deja înregistrați la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donații și să efectueze cheltuieli”, se mai arată în declarație.

Referitor la finanțarea campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial, CEC susține că a emis o circulară adresată partidelor politice care „aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect”. 

„Aceasta vine ca rezultat al examinării rapoartelor financiare ale grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, unde CEC a reținut că a fost admisă depășirea plafoanelor prevăzute de cadrul legal. În contextul celor expuse, CEC cheamă la calm toți subiecții electorali, în special concurenții electorali, instituțiile media și societatea civilă și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice și să respecte cu strictețe prevederile legale în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului din 1 noiembrie”, se mai arată în declarația publicată de CEC.

Reacția vine după ce, în cadrul unui briefing din 16 septembrie, PAS a acuzat CEC că, la inițiativa secretarului instituției, fost consilier al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost adoptată o decizie, conform căreia banii colectați de partidele politice nu pot fi utilizați pentru sprijinul candidaților la alegerile prezidențiale. Maia Sandu și Sergiu Litvinenco au cerut CEC să anuleze decizia și au îndemnat partidele politice să nu permită ca, prin aceste mijloace, Igor Dodon să fie favorizat în cadrul scrutinului prezidențial.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: