„Ren Moldova” a fost sancționat cu amendă de 30 000 lei și avertizare publică
Full Article 3 minutes read

„Ren Moldova” a fost sancționat cu amendă de 30 000 lei și avertizare publică

Consiliul Audiovizualului a sancționat postul de televiziune „Ren Moldova” cu șase amenzi în sumă totală de 30 000 lei și cu o avertizare publică, în temeiul autosesizării vicepreședintei CA, Aneta Gonța.

Principale încălcări au ținut de plasarea neconformă a publicității în cadrul principalului buletin de știri al serii „Global” și de faptul că nu au fost precizate sursele de proveniență ale imaginilor. Astfel, au fost încălcate prevederile articolului 13 alin. (5) lit. (b) și (e)  și a articolul 66 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale.

În buletinele de știri, din perioada supusă controlului, 9-15 ianuarie 2023, majoritatea subiectelor difuzate nu au avut indicate sursele înregistrărilor. De asemenea, programele de știri cu durate mai mici de 30 de minute fiecare, au avut câte o întrerupere de publicitate. Articolul 66 alin. (3) prevede că programele audiovizuale de ştiri pot fi întrerupte de publicitate şi/sau de teleshopping o singură dată la un interval de cel puţin 30 de minute.

În cadrul unei știri din cadrul programului din 9 ianuarie 2023, titlul nu corespundea cu imaginea. Prin urmare, CA a avertizat public postul TV, pentru nerespectarea prevederilor articolului 13 alin. (5) lit. (b).

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat că furnizorul de servicii media a încălcat mai multe prevederi ale articolului 13, însă pentru acestea nu sunt prevăzute anumite sancțiuni. De exemplu, în cele 5 zile în care au fost prezentate buletinele de știri, s-au difuzat în total 106 știri, dintre care 46 locale și 60 internaționale, adică 57% au fost știri internaționale, conform analizei făcute de membra CA, Aneta Gonța. În cadrul acestor programe au fost vizate 24 de țări sau regiuni, printre care SUA, Brazilia, Peru, Cehia, Columbia, în timp ce despre Ucraina, Federația Rusă sau România nu a fost făcută nicio știre.

„Să nu te referi în 5 buletine de știri timp de o săptămână la ceea ce se întâmplă la frontiera cu Republica Moldova este o lipsă de informare corectă”, susține vicepreședinta CA.

Prin urmare, CA a aplicat șase sancțiuni a câte 5 mii de lei și o avertizare publică.

Amintim că „TELEPROIECT” SRL a mai fost a sancționat cu avertizare publică pentru încălcarea prevederilor articolului 13 alin. (5) lit. e).

În conformitate cu CSMA, furnizorii de servicii media audiovizuale sancționați sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: