Reprezentanții ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, vor putea participa la alegeri. Decizia Curții Constituționale
Full Article 2 minutes read

Reprezentanții ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, vor putea participa la alegeri. Decizia Curții Constituționale

Prevederile Codului Electoral care limitează participarea la alegeri a unor membri ai partidelor neconstituționale au fost declarate neconstituționale. Decizia a fost pronunțată pe 26 martie de completul de judecată al Curții Constituționale, format din șase magistrați. Judecătoarea Liuba Șova a formulat o opinie separată.  

Amintim că, pe 31 iulie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrii organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Decizia deputaților a venit, după ce, pe 19 iunie 2023, Partidul „ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional. Pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat modificările Codului Electoral neconstituționale, în urma sesizării de către deputații ex-Partidului „ȘOR”.

O zi mai târziu, pe 4 octombrie, Parlamentul, cu votul deputaților PAS, a modificat, din nou, Codul Electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.

Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR” Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: