Republica Moldova a luat act de ieșirea Marii Britanii și Irlandei de Nord din componența UE
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova a luat act de ieșirea Marii Britanii și Irlandei de Nord din componența UE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a fost notificat oficial de către Uniunea Europeană (UE) despre retragerea Marii Britanii şi Irlandei de Nord din componența UE și a Comunității Europene a Energiei Atomice începând cu 1 februarie 2020, se anunță într-un comunicat al MAEIE.

În conformitate cu acordul de retragere, între UE, EUROATOM și Marea Britanie se stabilește o perioadă de tranziție de la 1 februarie până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii pentru încă cel mult 24 luni. În această perioadă, legislația UE continue să fie aplicată de Marea Britanie. În perioada de tranziție la statele membre UE va fi atribuită și Marea Britanie.

Aceeași sursă menționează că în perioada de tranziție tratatele internaționale și aranjamentele fără putere obligatorie, încheiate de UE/EUROATOM sau de statele membre în numele UE, sau de UE/EUROATOM și statele membre UE, vor continua să fie aplicate în raport cu Marea Britanie.

Republica Moldova a luat act de ieșirea Marii Britanii și Irlandei de Nord din componența UE și EUROATOM, precum și de aplicarea în perioada de tranziție în raport cu Marea Britanie a tratatelor încheiate între Republica Moldova și UE, cu precădere a Acordului de Asociere.

Menționăm că Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. Parlamentul European a aprobat miercuri, 29 ianuarie un acord cu Marea Britanie privind condițiile Brexit-ului. Amintim că britanicii au votat pentru a părăsi Uniunea Europeană în timpul referendumului din 2016.

x