Republica Moldova riscă să rămână fără tineri? Doar în ultimii patru ani, numărul acestora s-a redus cu peste 110 mii
Full Article 3 minutes read

Republica Moldova riscă să rămână fără tineri? Doar în ultimii patru ani, numărul acestora s-a redus cu peste 110 mii

Republica Moldova rămâne fără tineri. Cel puțin asta indică datele Biroului Național de Statistică (BNS). Potrivit sursei citate, doar în ultimii patru ani, numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 34 de ani s-a diminuat cu peste 110 mii. Potrivit BNS, tinerii reprezintă peste un sfert din populația Republicii Moldova.

Potrivit BNS, numărul populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie 2022 a constituit 2603,8 mii persoane, dintre care 670,9 mii sau 25,8% au fost tineri cu vârsta cuprinsă între 14-34 ani.

În ultimii patru ani, anunță BNS, numărul tinerilor din Republica Moldova, cu vârstele cuprinse între 14 și 34 de ani a fost redus cu peste 110 mii. Cel mai mult a fost redus numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, care a însumat 45,5 mii persoane din totalul de peste 110 mii.

Ultima statistică a BNS arată că tot mai puțin tineri optează pentru studii liceale sau profesionale. Astfel, în anul de studii 2021-2022 aproape 144 de mii de tineri au ales să își fac studii liceale sau profesionale, ceea ce înseamnă că numărul acestora a scăzut cu 2,6 la sută față de anul de studii 2017-2018.

Potrivit BNS, circa 4 din 10 tineri sunt ocupați, adică au un loc de muncă, iar 6 sunt inactivi din punct de vedere economic. Femeile tinere, care nu lucrează și nici nu învață, dețin ponderi net superioare în comparație cu bărbații, mai anunță datele statistice anunțate de BNS.

Conform sursei citate, rata șomajului la tineri este mai înaltă față de media pe țară. Astfel, în 2021, printre tinerii șomeri în vârstă de 15-34 ani, circa două treimi erau bărbați (69,1%). Mai mult de jumătate dintre tinerii șomeri vin din mediul urban (52,8%). În funcție de nivelul de instruire absolvit, rata șomajului a înregistrat valori mai ridicate în rândul tinerilor cu nivel de instruire mediu – 5,2%, urmați de tinerii șomeri cu nivel scăzut – 4,2% și cei cu nivel de instruire superior – 2,8%.

BNS anunță că sursele principale de venit ale tinerilor sunt mijloacele financiare din partea părinților și salariul. Sursele de venit variază semnificativ în funcție de grupul de vârstă al tinerilor. Astfel, pe măsura înaintării în vârstă, veniturile din partea părinților/întreținere au scăzut de la 74,6% pentru tinerii de 14-19 ani până la 4,3% pentru tinerii în vârstă de 30-34 ani pentru care mai importante au devenit plățile salariale (55,4%).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: