NATO, în ședință de urgență. Stoltenberg: „Am luat decizia dureroasă de a adopta sancțiuni dure, însă fără atragerea Alianței în conflict”
Full Article 3 minutes read

NATO, în ședință de urgență. Stoltenberg: „Am luat decizia dureroasă de a adopta sancțiuni dure, însă fără atragerea Alianței în conflict”

Miniștrii de Externe din țările-membre ale NATO s-au întrunit pe 4 martie într-o ședință de urgență, la Bruxelles. Alianța Nord-Atlantică l-a îndemnat pe președintele Rusiei Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina și să își retragă toate trupele din această țară, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un briefing, la finalul întrevederii. Acesta a anunțat, totodată, că NATO nu este parte a conflictului și nu va da curs solicitării de a introduce zona de interdicție aeriană asupra Ucrainei, așa cum a solicitat președintele Vladimir Zelenski. NM relatează, pe scurt, principalele teze.

  • Despre războiul din Ucraina. „În următoarele zile, cel mai probabil, va fi mai rău, vor fi mai multe decese, mai multă suferință și mai multe distrugeri. NATO nu urmărește un război cu Rusia. Îl chemăm pe Putin la diplomație. NATO este responsabilă și trebuie să obțină ca conflictul să nu se extindă din Ucraina.
  • Despre trimiterea unor trupe în Ucraina: „Suntem de acord că acolo nu trebuie să fie nici avioane NATO, nici forțe terestre ale Alianței”.
  • Despre scopurile NATO: „NATO – este o alianță de apărare. Principala noastră misiune – asigurarea securității pentru ale sale 30 de țări. Nu suntem parte a conflictului. Responsabilitatea noastră este să facem în așa fel, ca acesta să nu ia amploare și să nu iasă din frontierele Ucrainei, să nu aducă și mai multă suferință oamenilor”.
  • Despre „proasta informare” a lui Putin: „Am văzut că președintele Putin a subestimat în totalitate tăria Forțelor Armate ale Ucrainei. Sunt capabili să răspundă cu atac la atac, să respingă și să încetinească înaintarea rusească. Și asta este, în primul rând, rezultatul curajului Forțelor armate ale Ucrainei, precum și a curajului poporului ucrainean și al conducerii, a președintelui Zelenski”
  • Despre crearea unei zone de interdicție aeriană în Ucraina: „Singurul mijloc de a introduce zona de interdicție aeriană este să fie trimise avioane de luptă ale NATO în spațiul aerian al Ucrainei și implementarea inițiativei prin doborârea avioanelor rusești. Înțelegem disperarea, însă credem, în aceeași măsură că, dacă vom face acest lucru, poate provoca, în final, un război de amploare în Europa, cu atragerea unui număr mare de țări și va provoca mult mai multe suferințe omenești. Este motivul pentru care am luat decizia dureroasă – de a adopta sancțiuni dure, de a oferi suport semnificativ, însă fără atragerea NATO în conflict direct în Ucraina, nici pe cale terestră, nici pe cale aeriană”.
  • Despre planurile NATO: „Ambițiile Kremlinului constau în restabilirea sferei de influență. Miniștrii au discutat despre necesitatea susținerii partenerilor, care se află sub amenințare, inclusiv Georgia și Bosnia și Herțegovina”
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: