Reuters: Uzbekistanul a criticat dur propunerea Kremlinului privind crearea „uniunii gazelor naturale”
Full Article 2 minutes read

Reuters: Uzbekistanul a criticat dur propunerea Kremlinului privind crearea „uniunii gazelor naturale”

Ministrul Energeticii din Uzbekistan a criticat dur propunerea Kremlinului privind crearea unei „uniuni a gazelor naturale în format trilateral”, scrie Reuters. Oficialul a precizat că Tașkentul „nu va accepta niciodată condiții politice în schimbul gazului”.

Luna trecută, Rusia a anunțat că discută posibilitatea unei uniuni a gazelor împreună cu Kazahstanul și Uzbekistanul pentru susținerea livrărilor între cele trei țări și alți cumpărători, inclusiv China.

Ministrul Energeticii din Uzbekistan Jurabek Mirzamaxmudov a declarat că acordul privind livrările de gaz din Rusia poate fi încheiat, însă „acord nu înseamnă uniune”.

„Dacă vom importa gaz din altă țară, vom colabora exclusiv în baza unui acord comercial de cumpărare-vânzare. Niciodată nu vom merge la condiții politice în schimbul gazului. Altfel spus, vom accepta contractul cu privire la gaz, care ni se propune numai dacă vom cădea de acord asupra acestuia. În caz contrar – nu”, a spus oficialul.

Despre inițiativa privind crearea unei uniuni la nivel de trei țări a anunțat pe 28 noiembrie președintele Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev la întrevedere cu premierul rus Mihail Mișustin. Inițiativa, potrivit acestuia, ar veni chiar de la președintele rus Vladimir Putin. Tokaev a subliniat atunci că „sunt unele subiecte care necesită discuții suplimentare și chiar negocieri”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: