„Rusia a vrut să-i facă rău Europei, dar suferă doar Transnistria”
Cititorii NM povestesc cum supraviețuiesc fără încălzire
„Rusia a vrut să-i facă rău Europei, dar suferă doar Transnistria”
Cititorii NM povestesc cum supraviețuiesc fără încălzire
În regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie, încălzirea și apa caldă au fost deconectate în blocurile locative. Acest lucru s-a întâmplat după ce „Gazprom” a suspendat livrările de gaze către Moldova. În ultimii doi ani, gazul era direcționat în principal către Transnistria. În acest context, NewsMaker a decis să întrebe cititorii din regiune cum reușesc să supraviețuiască în condițiile unei ierni, chiar dacă aceasta este mai blândă, și ce planifică să facă în continuare. Unii dintre ei sunt optimiști, alții au o stare de spirit pesimistă, iar restul, la fel ca și autoritățile locale, dau vina pe Chișinăul oficial sau pe Ucraina pentru situația creată.

Conform tradiției, întrebarea a fost adresată pe rețelele sociale ale redacției (Telegram, Instagram, Facebook). Răspunsurile au fost oferite fie public (în comentarii), fie anonim (prin intermediul unui formular Google creat special în acest sens). Unele comentarii au fost editate neesențial.Conform tradiției, întrebarea a fost adresată pe rețelele sociale ale redacției (Telegram, Instagram, Facebook). Răspunsurile au fost oferite fie public (în comentarii), fie anonim (prin intermediul unui formular Google creat special în acest sens). Unele comentarii au fost editate neesențial.


* În seara de 3 ianuarie, în regiunea transnistreană au început deconectările de electricitate. Liderul de facto al regiunii a declarat că deconectările în evantai nu pot fi evitate.

„Vremea deocamdată e favorabilă”
Anonim_1:
Deocamdată este cald afară. Ne încălzim cu aer condiționat și cu un tun de căldură timp de câteva ore, apoi le oprim și le pornim din nou. Dacă nu facem așa, se supraîncarcă rețeaua electrică. Gătim pe o plită electrică și am cumpărat un ceainic electric. Avem casă privată. Dacă va fi frig afară, vom muta părinții într-o anexă unde avem o sobă. Dar anexa e foarte mică. Noi ne vom muta la rude în Chișinău, deși e incomod, dar trebuie să ne descurcăm cumva.
Svetlana:
Locuim în Bender, într-un bloc cu apartamente. Gaz avem deocamdată. Încălzirea și apa caldă au fost oprite. Avem aer condiționat pentru încălzire, dar nu l-am folosit încă, deoarece nu este frig în apartament. Vremea, deocamdată, e favorabilă.
Ivan Gavr:
Apartamentul nu are gaz sau apă caldă (în cazul celor care nu au boiler). În casele private este mai ușor, mulți aveau sau au achiziționat cazan pe gaz/lemn/motorină. În general, pentru locuitorii din sectorul privat nu s-a schimbat nimic. Cea mai mare problemă o resimt localurile de alimentație publică și taximetriștii. Majoritatea mașinilor funcționau pe gaz. Numărul taxiurilor a scăzut, este mai greu de găsit unul și tarifele au crescut.
Anonim_2:
Învățăm să ne încălzim cu aer condiționat. Deocamdată este cald. Am făcut o plimbare ieri prin oraș și nimeni nu economisește electricitate - ghirlandele sunt aprinse, troleibuzele circulă.
Anonim_3:
Folosim soba, deoarece locuim într-o casă privată. Cumpărăm echipamente electrice, plite etc.
mama_marish:
Speranța moare ultima. În apartamente nu există încălzire, dar deocamdată este gaz pentru gătit. Mai târziu vom găti cu multicooker-ul sau pe o plită electrică. Ne încălzim cu radiatorul electric și cu aerul condiționat. În cazul în care electricitatea va fi oprită, vom trece la generator. Totuși, sperăm să nu ajungem acolo. Soluția (din punctul meu de vedere) este achiziționarea de gaze din România prin intermediul Moldovei (chiar dacă e mai scump).
tatyanatesa:
Ne încălzim cu șemineul. Moldova oferă gaz, ar fi timpul să ne mobilizăm și să-l cumpărăm. Era evident că o astfel de situație va apărea mai devreme sau mai târziu, iar guvernul nostru caută vinovați.
Anonim_4:
Am închis balconul și ferestrele. Ferestrele au fost verificate înainte de Anul Nou cu o coală de hârtie pentru a ne asigura că garnitura izolează bine; acolo unde erau crăpături, am încleiat cu hârtie. În zonele cele mai subțiri ale pereților am aplicat izolație cu folie de staniol. Folosim un șemineu electric la minimum și am comandat un aparat de aer condiționat cu SCOP 5.1. Ușile de intrare au fost sigilate cu bandă izolatoare moale, iar aceeași bandă a fost folosită pentru ușile de la intrarea în bloc. În bloc, ferestrele de plastic sunt închise complet.
Gătim pe o plită cu inducție, folosim aragazul și multicooker-ul, iar pentru reîncălzire utilizăm cuptorul cu microunde, dar nu vom folosi cuptorul clasic. Iluminatul este LED, iar în rezervă avem lanterne și un acumulator cu bandă LED, cu întrerupătoare separate pentru penele de curent. În stoc avem o lampă cu kerosen și un arzător turistic.
Spălăm doar în regim „delicat” sau „lână” la 40°C. Avem un power bank pentru smartphone-uri și un încărcător alimentat de bateria mașinii. Lanternele funcționează pe baterii AA sau AAA.
Rudele din sate și din sectorul privat se încălzesc cu sobe pe lemne, iar acoperișul a fost izolat cu 5 cm de vată minerală; dacă situația o va cere, vor adăuga un al doilea strat de izolație.

În rest – doar griji obișnuite de sărbători.
„Mult stres și incertitudine”
Anonim_5:
Locuim în Tiraspol, în sectorul privat. La mijlocul lunii decembrie am cumpărat o sobă pe lemne și am făcut rost de ceva lemn. Printre cunoscuți erau mulți care negau situația, având convingerea că „nu ne vor lăsa fără gaze, ne vor salva”, și ne spuneau că în zadar facem panică. În afară de sobă, folosim aer condiționat pentru încălzire, fiind foarte eficient energetic. Totuși, ne temem că, odată ce toți vor începe să folosească dispozitive de încălzire sau dacă își va relua activitatea vreun combinat, vor începe deconectările de electricitate. Fără sobă, nu ne-am putea descurca. Furnizorul Interdnestrcom ne-a avertizat despre posibile întreruperi ale internetului, așa că am retras aproape toți banii de pe cardurile locale, deoarece nu am avea unde să le folosim în caz de blackout.
Anonim_6:
Mult stres și incertitudine – ce va fi dacă gazul din conductă se va termina în 10-20 de zile? Acum suntem fără căldură, dar cu un radiator electric reușim cumva, deși factura pentru electricitate va fi de zece ori mai mare. Folosim boilerul pentru apă caldă. Din cauza utilizării rare, apa are un miros puternic de hidrogen sulfurat, iar tacâmurile de argint s-au înnegrit imediat.
Anonim_7:
Locuiesc în orașul Slobozia. Ne-au promis că gazul va fi disponibil până pe data de 20 ianuarie. În sectorul privat, gazul a fost oprit aproape peste tot, dar ieri și astăzi încă era pe câteva străzi. În apartamente, încălzirea a fost oprită. Ne-am aprovizionat cu radiatoare, aeroterme și plite electrice. Din fericire, iarna nu este rece, iar acum nu întâmpinăm probleme majore.

Oamenii din jurul meu așteaptă o creștere a prețurilor la tot. Având în vedere că prețurile cresc lunar de la începutul războiului, o nouă majorare provoacă neliniște. Costul călătoriei cu taxiul a crescut deja cu 50%, iar prețurile dispozitivelor de încălzire s-au dublat.

În regiune s-a desfășurat o amplă campanie de acuzare a Moldovei pentru această situație. Din păcate, oamenii cred în această versiune. Este neclar ce va urma.
darkwolverine21:
Casa s-a răcit deja. Suntem nevoiți să spălăm vasele cu apă rece. Fără boiler, viața e o suferință.
stoyanova.ulia:
Deocamdată e bine. Gaz avem în apartament, dar căldura lipsește. Totuși, nu este frig. Nu avem apă caldă, dar ne salvează boilerul.
Victoria Oloinic-cojuhari:
Soacra mea a mutat mobila și și-a amintit că avem sobă în casă.
„Ce se va întâmpla în ziua a 51-a?”
Anonim_8:
Deocamdată, vremea este blândă, iar în casă e suportabil. Mai pornim uneori radiatorul electric. Rămânem în Tiraspol, iar lipsa gazului nu este atât de gravă ca o eventuală întrerupere a curentului. Fără electricitate, plănuim să plecăm la Chișinău sau în altă țară. Încă sperăm că oamenii noștri vor înțelege adevăratele cauze ale situației.
NB:
Incertitudine... În fiecare zi numărăm până la ziua a 51-a, așteptând fără să știm ce va aduce ziua a 52-a.
Anonim_9:
Folosim aer condiționat, iar pe viitor intenționăm să ne mutăm în altă țară.
Anonim_10:
În prezent, electricitatea, apa și chiar gazul (în blocurile de locuințe) sunt disponibile fără întreruperi. Din acest motiv, criza nu se simte prea mult; ne încălzim cu dispozitive electrice. Dacă vor apărea scurte pene de curent din cauza supraîncărcării rețelei, va fi incomod, dar suportabil. În cazul unor pene prelungite, ne vom muta la Chișinău. Însă nu-mi imaginez cum se vor descurca cei care nu au posibilități financiare pentru asta.
Igor Rusnac:
Folosim radiatorul cu ulei, aer condiționat pentru a ne încălzi și boiler pentru apă caldă. În general, temperatura în apartament este similară cu cea de pe timpul încălzirii centralizate. Totuși, dacă se va opri și electricitatea peste 50 de zile (când se va termina cărbunele de la centrala MGRES), va trebui să plecăm. Fără electricitate va fi cu adevărat insuportabil.

Mă uimește optimismul autorităților locale care se laudă că electricitatea va dura 50 de zile. Dar ce va fi în ziua a 51-a? Nimeni nu spune. Aproape fiecare buletin de știri începe cu fraza: „Moldova a provocat criza gazelor în Transnistria...”. Esența este că Rusia spera ca, după oprirea gazului, Europa să sufere. Totuși, Europa s-a adaptat, iar suferința a rămas doar în regiunea transnistreană, care, aparent, iubește Rusia.
Anonim_11:
Autoritățile locale susțin că situația nu va dura mai mult de o lună. Totuși, nu putem avea încredere nici în ele, nici în mass-media locală.
„Stau și așteaptă ceva”
FreeDude:
Gazul a fost oprit pe 1 ianuarie, mai devreme pentru unii, mai târziu pentru alții. În sat, timp de trei zile am tăiat lemne pentru bunicul. Soba nu fusese folosită de 10 ani, de când avem gaz. Din fericire, totul e în regulă, ne putem descurca. Lemnele pentru zile negre fuseseră pregătite cu mult timp în urmă. Plita electrică, ceainicul electric și soba ne ajută să supraviețuim.

În oraș, oamenii folosesc radiatoare electrice, ceainice, plite și multicooker. Deocamdată, curentul este disponibil 24/7. Ce va fi mai târziu, nimeni nu știe. Autoritățile nu au niciun plan sau vreo prognoză. Gazul a fost oprit, iar autoritățile locale au transmis că „nu depinde de noi, trăiți fără încălzire”. Se spune că nici electricitatea nu va mai fi mult timp, maxim până la mijlocul lunii februarie. Nu există alte planuri, acțiuni sau prognoze. Stau și așteaptă ceva.

Toți cei de peste 60 de ani dau vina pe Ucraina și Moldova. Îi înjură pe Maia Sandu, susținând că ea vrea să declanșeze un război.
Dimson4ik:
Locuiesc în Bender, într-o casă privată. Nu avem gaz, folosim aerul condiționat pentru încălzire. Deocamdată e suportabil, dar dacă temperaturile vor scădea brusc și pe timp de zi, va fi foarte greu. Sunt șocat de autoritățile locale: au refuzat ajutorul din partea Moldovei, spun că „totul e sub control”, dau vina pe Republica Moldova, dar ele însele nu au făcut și nu fac nimic. Nu pot înțelege cum președintele „republicii” [autoproclamate] a permis ca această regiune să înghețe. După asta, nu mai ești președinte, ci cel mult un șef de colhoz.
irinaileva:
Guvernul local ar trebui să explice din ce bani intenționează să plătească pensiile și salariile în ianuarie. Care este planul pentru următoarele 20 de zile? Poate că ar fi cazul să se gândească la oameni și să colaboreze cu autoritățile din Moldova, deoarece este evident că nu va apărea nicio minune și că trebuie să plătim pentru resursele consumate.
Anonim_12:
Vom încerca să supraviețuim. Nu este prima situație de urgență și nici prima blocadă impusă de Republica Moldova împotriva locuitorilor din Transnistria. Ne-am descurcat și înainte, o vom face și acum.
„Plătim pentru libertatea noastră cu viețile noastre! Dar cineva trebuie doar să plătească pentru gaze”
Nick Fenikals:
Folosesc un radiator electric. Aștept eliberarea Transnistriei de sub ocupație.
Anonim_13:
Într-un fel, am avut noroc, deoarece locuim într-un bloc cu încălzire centralizată, care nu a fost deconectată de la gaz. În loc de boilere, în toate apartamentele sunt instalații pe gaz pentru apă caldă, iar cât timp există rezerve de gaz, avem apă caldă și posibilitatea de a găti.
Avem sentimente mixte: simți fizic cum blocul mare în care locuiești începe să se răcească. Familia noastră a adoptat strategia de a „rezolva problemele pe măsură ce apar”. Eu lucrez de la distanță, iar ceilalți membri ai familiei activează în domeniul medical, deci toți sunt ocupați într-un fel sau altul.

Avem mai multe opțiuni: o casă în sat cu sobă, rude în diferite regiuni și pe malul drept al Nistrului. Totuși, ne temem de eventuale provocări – în acest caz, situația se va înrăutăți pentru toată lumea.

Starea mea de spirit este una de epuizare și pesimism. Am trăit o criză energetică în copilărie și încă îmi amintesc de caloriferele reci și de declinul general. Acum simt că mă aflu într-un „vibe” de genul „de ce am crezut vreodată că generația mea nu va trece printr-o criză?”. Probabil este o experiență universală.

Comentariile despre Transnistria în publicațiile din Moldova și despre Moldova în publicațiile transnistrene încerc să le evit. Este o concentrație atât de mare de ură și venin la adresa oamenilor, încât este greu de suportat. În acest context, campaniile de reintegrare a regiunii par foarte greu de crezut.
izuvechennyi:
Citim experiențele cetățenilor ucraineni și încercăm să le urmăm.
Світлана:
Locuim în Odesa. Astăzi din nou avem alertă aeriană. Noi plătim pentru libertatea noastră cu viețile noastre, iar alții doar trebuie să plătească pentru gaz.
Tiraspolul a acuzat în repetate rânduri Chișinăul de inactivitate și de speculații pe tema crizei energetice. Aceeași narațiune este promovată intens și de mass-media locală. În același timp, Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova a făcut apel la „evitarea oricăror declarații propagandistice și speculații politice”. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „Rusia încearcă să ne șantajeze, lăsând oamenii din Transnistria fără căldură”.
Istorii adunate de Natalia Titova
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: