Andrei Mardari / NewsMaker

Furnizor maghiar, intermediar din Dubai, bani de la Kremlin și condițiile Chișinăului. Ce am aflat despre gazul din Transnistria

Chișinău și Tiraspol au convenit asupra unei proceduri de livrare a gazului în Transnistria până la sfârșitul lunii februarie. Ce va urma, nu se știe. Deocamdată, gazul pentru Transnistria va fi achiziționat de o companie maghiară și plătit de o companie din Dubai. În același timp, Tiraspolul a acceptat patru condiții impuse de Chișinău. NM explică ce se știe despre acordul dintre părți și ce rămâne neclar.

Ce au convenit Chișinău și Tiraspol

Autoritățile Republicii Moldova au permis, pe 10 februarie, tranzitul gazului spre Transnistria, conform unui contract încheiat între Moldovagaz și compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG. Aceasta va achiziționa gazul, iar plata va fi efectuată de compania JNX General Trading L.L.C., înregistrată în Dubai. Premierul Dorin Recean a anunțat acest lucru după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), menționând că cele două companii au fost verificate pentru conformitatea cu legislația moldovenească.

Tranzitul gazului de la granița cu România, prin teritoriul de pe malul drept al Nistrului, va fi realizat de Moldovagaz. Operatorul transnistrean „Tiraspoltransgaz” este obligat să achite în avans costurile de tranzit.

CSE a aprobat această livrare după ce Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru soluționarea crizei energetice din regiune. Pentru a primi gaz cumpărat din Europa cu acești bani, Tiraspolul ar fi trebuit să îndeplinească anumite condiții, printre care majorarea tarifelor la energie la nivel de piață, respectarea drepturilor omului și excluderea întreprinderilor mari consumatoare de energie din programele de sprijin.

Obținerea gazului prin intermediul companiei maghiare este, de asemenea, condiționată de anumite obligații. Potrivit lui Recean, acestea includ eliberarea deținuților politici, menținerea retransmisiei postului Moldova 1 în Transnistria, demontarea a 11 posturi de control intern instalate de Tiraspol în 2022 și soluționarea problemei spațiului pentru liceul „Evrika” din Rîbnița, aflat sub jurisdicția Chișinăului.

Ce companii sunt implicate și care este volumul gazului?

Recean a precizat că este vorba de o livrare de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, valabilă pentru 16 zile. Același volum de gaz a fost furnizat Transnistriei timp de 10 zile (din 1 februarie) în cadrul unui grant european. Livrările prin compania maghiară ar putea începe pe 13 februarie, iar pentru perioada 11-12 februarie, Moldovagaz ar putea vinde 2 milioane de metri cubi și împrumuta încă 3 milioane de metri cubi, care ar trebui rambursați până la 31 martie.

„Dacă livrările vor depăși limita stabilită [3 milioane de metri cubi pe zi] și marile întreprinderi din regiune își vor relua activitatea, autoritățile vor introduce o taxă pe aceste tranzacții”, a avertizat Recean.

Compania energetică maghiară MET Gas and Energy Marketing AG a fost fondată în 2014 pentru a opera în Europa de Sud-Est. Face parte din grupul MET Group, creat în Ungaria în 2007, dar cu sediul actual în Elveția. MET Group se ocupă cu comerțul de gaze, energie regenerabilă și producție industrială de electricitate, având o cifră de afaceri de 24,5 miliarde de euro în 2023.

Compania JNX General Trading L.L.C., înregistrată în Dubai, a fost fondată în 2008 și se ocupă cu comerțul de orez, zahăr, grâu, porumb, leguminoase și condimente. Pe lângă sediul din Dubai, compania are o reprezentanță și în India.

Ce rămâne neclar?

Nu se cunosc detalii despre relațiile acestor companii cu Transnistria și Rusia. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că „livrarea maghiară a fost posibilă datorită sprijinului funcțional și creditului rusesc. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutor”, a scris el pe canalul său de Telegram.

De asemenea, nu este clar cât timp va dura această schemă de livrare a gazului în Transnistria și ce tarife vor fi aplicate consumatorilor. La începutul lunii februarie, Krasnoselski a menționat că tarifele vor crește treptat.

În plus, viitorul bugetului transnistrean rămâne incert. Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pentru NM că, dacă în Transnistria vor fi furnizate volumele anunțate de gaz, situația economică a regiunii „va rămâne la nivelul actual”. Potrivit lui, pentru economia și bugetul regiunii este esențială funcționarea celor două mari întreprinderi din zonă, ale căror contribuții la buget sunt semnificative: Combinatul Metalurgic de la Rîbnița, care poate exporta în România, și Centrala Electrică Moldovenească, ce furnizează energie electrică malului drept al Nistrului.

Moldovagaz a refuzat să ofere comentarii pe acest subiect.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Boldurești: Ciochină, învinuit de moartea unui copil, numit din nou primar interimar. Decizia consilierilor locali (VIDEO)

Pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului, să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”.

În după amiaza zilei de vineri, Consiliului local Boldurești a examinat un proiect „cu privire la asigurarea interimatului funcției de primar”. „Consiliul local Boldurești decide: se împuternicește domnul Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei Boldurești din 25.06.2025 și până la numirea în funcție a primarului ales”, a dat citire proiectului președintele ședinței.

Menționăm că examinarea proiectului a fost însoțită de strigăte și nemulțumirile mai multor consilieri.

În cele din urmă, s-a anunțat că proiectul a fost susținut cu votul a șapte consilieri.

Potrivit Ziarul de Gardă, cinci dintre cei șapte consilieri sunt din partea PSDE, iar doi – din PSRM. Conform aceleiași surse, consilierii PAS au votat „împotrivă”.

Amintim că pe 25 iunie, Judecătoria Ungheni a anulat rezultatele turului doi al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, precum și validarea mandatului de primar al lui Nicanor Ciochină. S-a anunțat că decizia poate fi atacată cu apel în termen de trei zile la Curtea de Apel Nord.

Pe 26 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Ungheni. Totuși, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni.

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu.

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu.

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: