Andrei Mardari / NewsMaker

Furnizor maghiar, intermediar din Dubai, bani de la Kremlin și condițiile Chișinăului. Ce am aflat despre gazul din Transnistria

Chișinău și Tiraspol au convenit asupra unei proceduri de livrare a gazului în Transnistria până la sfârșitul lunii februarie. Ce va urma, nu se știe. Deocamdată, gazul pentru Transnistria va fi achiziționat de o companie maghiară și plătit de o companie din Dubai. În același timp, Tiraspolul a acceptat patru condiții impuse de Chișinău. NM explică ce se știe despre acordul dintre părți și ce rămâne neclar.

Ce au convenit Chișinău și Tiraspol

Autoritățile Republicii Moldova au permis, pe 10 februarie, tranzitul gazului spre Transnistria, conform unui contract încheiat între Moldovagaz și compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG. Aceasta va achiziționa gazul, iar plata va fi efectuată de compania JNX General Trading L.L.C., înregistrată în Dubai. Premierul Dorin Recean a anunțat acest lucru după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), menționând că cele două companii au fost verificate pentru conformitatea cu legislația moldovenească.

Tranzitul gazului de la granița cu România, prin teritoriul de pe malul drept al Nistrului, va fi realizat de Moldovagaz. Operatorul transnistrean „Tiraspoltransgaz” este obligat să achite în avans costurile de tranzit.

CSE a aprobat această livrare după ce Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru soluționarea crizei energetice din regiune. Pentru a primi gaz cumpărat din Europa cu acești bani, Tiraspolul ar fi trebuit să îndeplinească anumite condiții, printre care majorarea tarifelor la energie la nivel de piață, respectarea drepturilor omului și excluderea întreprinderilor mari consumatoare de energie din programele de sprijin.

Obținerea gazului prin intermediul companiei maghiare este, de asemenea, condiționată de anumite obligații. Potrivit lui Recean, acestea includ eliberarea deținuților politici, menținerea retransmisiei postului Moldova 1 în Transnistria, demontarea a 11 posturi de control intern instalate de Tiraspol în 2022 și soluționarea problemei spațiului pentru liceul „Evrika” din Rîbnița, aflat sub jurisdicția Chișinăului.

Ce companii sunt implicate și care este volumul gazului?

Recean a precizat că este vorba de o livrare de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, valabilă pentru 16 zile. Același volum de gaz a fost furnizat Transnistriei timp de 10 zile (din 1 februarie) în cadrul unui grant european. Livrările prin compania maghiară ar putea începe pe 13 februarie, iar pentru perioada 11-12 februarie, Moldovagaz ar putea vinde 2 milioane de metri cubi și împrumuta încă 3 milioane de metri cubi, care ar trebui rambursați până la 31 martie.

„Dacă livrările vor depăși limita stabilită [3 milioane de metri cubi pe zi] și marile întreprinderi din regiune își vor relua activitatea, autoritățile vor introduce o taxă pe aceste tranzacții”, a avertizat Recean.

Compania energetică maghiară MET Gas and Energy Marketing AG a fost fondată în 2014 pentru a opera în Europa de Sud-Est. Face parte din grupul MET Group, creat în Ungaria în 2007, dar cu sediul actual în Elveția. MET Group se ocupă cu comerțul de gaze, energie regenerabilă și producție industrială de electricitate, având o cifră de afaceri de 24,5 miliarde de euro în 2023.

Compania JNX General Trading L.L.C., înregistrată în Dubai, a fost fondată în 2008 și se ocupă cu comerțul de orez, zahăr, grâu, porumb, leguminoase și condimente. Pe lângă sediul din Dubai, compania are o reprezentanță și în India.

Ce rămâne neclar?

Nu se cunosc detalii despre relațiile acestor companii cu Transnistria și Rusia. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că „livrarea maghiară a fost posibilă datorită sprijinului funcțional și creditului rusesc. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutor”, a scris el pe canalul său de Telegram.

De asemenea, nu este clar cât timp va dura această schemă de livrare a gazului în Transnistria și ce tarife vor fi aplicate consumatorilor. La începutul lunii februarie, Krasnoselski a menționat că tarifele vor crește treptat.

În plus, viitorul bugetului transnistrean rămâne incert. Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pentru NM că, dacă în Transnistria vor fi furnizate volumele anunțate de gaz, situația economică a regiunii „va rămâne la nivelul actual”. Potrivit lui, pentru economia și bugetul regiunii este esențială funcționarea celor două mari întreprinderi din zonă, ale căror contribuții la buget sunt semnificative: Combinatul Metalurgic de la Rîbnița, care poate exporta în România, și Centrala Electrică Moldovenească, ce furnizează energie electrică malului drept al Nistrului.

Moldovagaz a refuzat să ofere comentarii pe acest subiect.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: