Rusia anunță că nu va participa la cel de-al doilea summit pentru pace în Ucraina
Full Article 3 minutes read

Rusia anunță că nu va participa la cel de-al doilea summit pentru pace în Ucraina

Federația Rusă nu va participa la summitul pentru pace cu privire la Ucraina. Precizarea a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski și-a anunțat intenția de a organiza summitul în acest an, iar anterior nu a exclus că Putin ar putea primi o invitație. Potrivit Mariei Zaharova, summitul are ca scop „să prezinte Rusiei un ultimatum de capitulare” după ce „formula lui Zelenski” va obține sprijin din partea majorității mondiale. 

Pe 20 septembrie, după o discuție cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și-a anunțat intenția de a organiza în acest an al doilea summit pentru pace. Zelenski a adăugat că summitul va putea pune capăt conflictului.

Ulterior, pe 21 septembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a spus că reprezentanții Rusiei nu intenționează să participe la summit.

„Cel de-al doilea summit urmărește același scop – de a trece „formula lui Zelenski” ca unica bază pentru soluționarea conflictului, de a obține sprijinul din partea majorității mondiale și, în numele acesteia, să prezinte Rusiei un ultimatum de capitulare. Noi la astfel de „summituri” nu vom participa”, a comunicat Zaharova.

„Dar nu renunțăm la o soluționare politică și diplomatică a crizei, suntem pregătiți să discutăm propuneri cu adevărat serioase, care să țină cont de situația de pe teren, de realitățile geopolitice și de inițiativa formulată pe 14 iunie de președintele Vladimir Putin”, a menționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus.

***

Amintim că, pe 15 și 16 iunie, în Elveția, a avut loc primul Summit pentru pace în Ucraina. Acesta a fost inițiat de Ucraina pentru a discuta „Formula de pace” a lui Vladimir Zelenski – un plan din 10 puncte, care, potrivit Kievului, trebuie îndeplinite pentru a pune capăt războiului. Doar trei puncte ale inițiativei au fost discutate la summit: securitatea nucleară, securitatea alimentară, precum și schimbul de prizonieri și returnarea copiilor ucraineni deportați ilegal în Rusia. Liderii a peste 90 de țări și organizații au participat la eveniment. Rusia nu a fost invitată, iar China nu a dat curs invitației. După summit, Zelenski a anunțat că în câteva luni va avea loc o nouă ediție a summit-ului pentru pace. Într-o reacție la eveniment, Kremlinul a declarat că rezultatul summit-ului pentru pace „tinde spre zero”.

Înainte de aceasta, pe 14 iunie – cu o zi înainte ca liderii mondiali să se reunească la summit-ul pentru pace în Ucraina, Vladimir Putin a anunțat de la Moscova condițiile în care va opri „imediat” invazia din țara vecină. Printre altele, președintele rus vrea ca soldații ucraineni să se retragă din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie ale Ucrainei, care au fost anexate ilegal de Rusia în septembrie 2022, și ca țara vecină să renunțe la intenția de adera la NATO. În reacție, Kievul a respins condițiile expuse de liderul de la Kremlin. Detalii AICI.

În luna iulie, Zelenski nu a exclus faptul că omologul său rus Vladimir Putin va primi o invitație la următorul summit pentru pace în Ucraina. Detalii AICI.

***

Ucraina a fost invadată de armata rusă, la ordinul lui Vladimir Putin, pe 24 februarie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: