Rusia pregătește o lege: va impune migranții care obțin cetățenia să facă armata
Full Article 2 minutes read

Rusia pregătește o lege: va impune migranții care obțin cetățenia să facă armata

Migranții care doresc să obțină cetățenia rusă vor fi obligați să efectueze serviciul militar. Camera inferioară a Parlamentului rus elaborează o nouă lege prin care imigranții vor fi înregistrați pentru recrutare militară în cadrul procesului de solicitare a cetățeniei.

Conform unui comunicat al Dumei de Stat a Rusiei, deputații intenționează să extindă la doi ani durata serviciului militar pentru noii cetățeni ruși, iar vârsta de recrutare va fi, de asemenea, majorată. Sursa menționează că migranții care solicită cetățenia vor fi înregistrați automat în armata rusă.

Pe 18 decembrie 2023, președintele rus Vladimir Putin a simplificat procedura obținerii cetățeniei ruse pentru moldoveni, bieloruși și kazahi. Astfel, moldovenii nu mai sunt obligați să demonstreze cunoașterea istoriei și a legislației ruse, nici să-și justifice șederea în Rusia timp de cinci ani înainte de a aplica pentru cetățenie.

După semnarea decretului privind simplificarea obținerii cetățeniei, premierul Dorin Recean a calificat această măsură drept „o încercare de a recruta carne de tun”. În plus, președinta Maia Sandu a avertizat că moldovenii cu dublă cetățenie (rusă și moldoveană) riscă să-și piardă cetățenia Republicii Moldova dacă decid să lupte de partea agresorului în războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, numărul moldovenilor care solicită cetățenia Federației Ruse este în scădere. Potrivit Comitetului de Asistență Civică, în prima jumătate a anului trecut, 6.857 de moldoveni au obținut cetățenia Federației Ruse, cu aproape 3% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: