Rusia şi aliaţii săi au trimis un contingent de forţe de menținere a păcii, în Kazahstan
Full Article 2 minutes read

Rusia şi aliaţii săi au trimis un contingent de forţe de menținere a păcii, în Kazahstan

Rusia şi aliaţii săi au trimis un contingent de forţe de menţinere a păcii, în Kazahstan. Informația a fost confirmată de revista locală online Vlasty. În câteva ore, trupele vor fi de serviciu în oraș, mai declară sursa.

„Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan”. Anunțul a fost făcut de premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele în exerciţiu al OTSC, care a declarat că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune „cu durată limitată”.

Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. 

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut în data de 5 ianuarie ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a „teroriştilor” antrenaţi în străinătate: „Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă”, a declarat preşedintele kazah.

Protestele au început în data de 2 ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: