Rusia și Belarus au convenit să elaboreze aceleași manuale de istorie
Full Article 2 minutes read

Rusia și Belarus au convenit să elaboreze aceleași manuale de istorie

Rusia și Belarus au convenit să elaboreze aceleași manuale de istorie, pentru școlile și instituțiile de învățământ superior. Potrivit Radio Svoboda, anunțul a fost făcut de ambasadorul Rusiei la Minsk Boris Grîzlov. 

Ambasadorul a spus că o comisie, la șefia căreia se află consilierul președintele rus Vladimir Medinskii, a convenit cu administrația președintelui Belarus că țările vor folosi manuale comune de istorie.

Grîzlov a precizat că acum există „diferențe în înțelegerea unor evenimente foarte importante atât din istoria Uniunii Sovietice, cât și din istoria Imperiului Rus”. Totuși, potrivit ambasadorului, țările au reușit să se înțeleagă ca evenimentele istorice să fie „văzute dintr-un singur punct de vedere”.

***

În august 2023, autoritățile ruse au prezentat la Moscova noile manuale de istorie generală și istorie a Rusiei, pentru elevii claselor a 10-a și a 11-a. Acestea au fost prezentate de ministrul rus al Educației Serghei Kravțov și asistentul președintelui rus Vladimir Medinskii. În manualul pentru elevii din clasa a 11-a au fost rescrise complet secțiunile cu privire la perioada 1970-2000 și a fost adăugat un compartiment din 2014 până în prezent. Secțiunea este dedicată „operațiunii speciale” a trupelor ruse în Ucraina.

Tot în 2023, Rusia a reușit să transmită în școlile din Transnistria manuale noi de istorie. În acestea a fost adăugată o secțiune nouă „ Rusia modernă ” – despre cele mai recente evenimente din istoria modernă, tratate în stilul propagandei rusești. Elevilor din Transnistria le vor povesti, printre altele, despre „sărbătoarea reunificării” Crimeei cu Rusia, despre „teroarea neonaziștilor ucraineni” şi despre pregătirea Kievului pentru atacarea Rusiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: