„Rusofobia nu e susținută de oameni, însă conducerea taie toate legăturile”. Reacția Kremlinului la reducerea angajaților Ambasadei Rusiei
Full Article 3 minutes read

„Rusofobia nu e susținută de oameni, însă conducerea taie toate legăturile”. Reacția Kremlinului la reducerea angajaților Ambasadei Rusiei

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitrii Peskov a reacționat la decizia autorităților moldovenești de a diminua numărul diplomaților ruși în Moldova. Reprezentantul Kremlinului a declarat că decizia Chișinăului este una „rusofobă” și a dat de înțeles că Moscova va veni cu un răspuns.

„În prezent, rusofobia este încurajată pe toate căile posibile în Moldova, deseori ea nu găsește un mediu propice în rândul societății. Oamenii, din câte știm noi, nu prea sunt înclinați spre astfel de manifestări de rusofobie. Conducerea însăși taie toate relațiile. Este un lucru rău”, a spus acesta.

În același timp, Peskov a menționat că decizia autorităților molodovenești de a reduce numărul misiunii diplomatice ruse în Moldova este „o continuare a liniei neprietenoase a actualei conduceri a republicii” față de Rusia.

„Din păcate, Chișinăul conduce în mod deliberat relațiile noastre într-o stare foarte mizerabilă. Nu putem decât să ne exprimăm regretul în această privință. Dar, bineînțeles, astfel de demersuri nu sunt lăsate fără reciprocitate conform regulilor diplomatice”, a declarat Peskov.

***

De menționat că autoritățile de la Chișinăul au decis să reducă numărul de diplomați ruși în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în debutul ședinței Guvernului, după întrevederea la MAEIE a șefului diplomație ruse în Moldova, Oleg Vasnețov. Numărul de diplomați va fi redus la 10, în timp ce cel al personalului tehnic – la 15. Astfel, Republica Moldova trimite acasă 22 diplomați ruși și 23 angajați din rândul personalului tehnic. În reacție, ambasadorul rus a calificat măsura ca fiind una „drastică”. În ceea ce privește antenele instalate pe acoperișul Ambasadei, Vasnețov a spus că o are parte a acestora ar fi nefuncționale și ruginite.

Decizia Chișinăului vine după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: