Moldova reduce numărul diplomaților ruși. Vasnețov, după ce a fost informat de Popescu: „Sperăm că înțelege la ce poate duce asta”
Full Article 4 minutes read

Moldova reduce numărul diplomaților ruși. Vasnețov, după ce a fost informat de Popescu: „Sperăm că înțelege la ce poate duce asta”

Autoritățile de la Chișinăul reduc numărul de diplomați ruși în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în debutul ședinței Guvernului din 26 iulie. Șeful diplomației de la Chișinău susține că decizia a fost luată pentru a limita numărul de „indivizi” care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova. În reacție, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a calificat măsura ca fiind una „drastică”.

„Timp de mai multe decenii am asistat și am fost ținta mai multor tipuri de activități din partea FR și politici destul de ostile. O parte din ele erau realizate prin intermediu Ambasadei ruse la Chișinău. Am văzut recent și aceste informații cu un număr excesiv de antene. Este foarte important ca serviciile diplomatice a țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea relațiilor diplomatice, or atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune a unor servicii diplomatice, am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați din FR acreditați în RM, astfel încât să se creeze o situație în ace sunt mai putini indivizi care acționează împotriva țării noastre. Acest anunț îț fac acum. Și reprezentanții FR de asemenea au fost informați despre acest lucru”, a declarat vicepremierul, ministrul de Externe, Nicu Popescu.

În reacție, Oleg Vasnețov a declarat pentru NM că decizia autorităților de la Chișinău ar fi una drastică. „Se potrivește într-un concurs de rusofobie. (…) Sperăm că persoanele responsabile, care iau astfel de decizii, înțeleg la ce poate duce această decizie la nivel bilateral”, a declarat Vasnețov.

În ceea ce privește antenele de pe Ambasada Rusiei la Chișinău, cu care se presupune, potrivit unei investigații, că ar fi monitorizat politicul din Moldova, Vasnețov a declarat că ar fi de mult timp „ruginite”, adică nefuncționale.

„Clădirea ambasadei a fost construită la sfârșitul anilor 90. Și din această perioadă există antene. Dacă te uiți cu atenție, multe dintre antene sunt ruginite și așa mai departe. Dacă rețeaua de telefonie mobilă sau internet, etc, ar lucra bine, probabil nu ar fi necesar să le actualizăm constant. Mai mult, toate aceste antene sunt cumpărate de pe piața locală, de la furnizori locali”, a mai declarat Vasnețov.

Amintim că, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a publicat un comentariu după investigația jurnalistică privind acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova și l-a convocat pe ambasadorul Rusiei Oleg Vasnețov pentru explicații. „Autoritățile vor analiza mai multe opțiuni de reacție”, a anunțat MAIEI pe 25 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: