„S-a aflat numai datorită mie”. Stoianoglo a explicat confuzia privind sentința lui Botnari
Full Article 3 minutes read

„S-a aflat numai datorită mie”. Stoianoglo a explicat confuzia privind sentința lui Botnari

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că s-a produs o confuzie atunci când a lăsat să se înțeleagă că fostul șef al SIS Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul expulzării pedagogilor turci. De asemenea, șeful Procuraturii Generale (PG) a recunoscut că i-a cunoscut personal pe unii profesori din dosarul vizat, întrucât copiii săi au învățat la Liceul Orizont. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu exclusiv pentru NM.

Într-un interviu acordat coresponentului NM Nadejda Coptu, procurorul general Alexandr Stoianoglo a explicat la ce s-a referit, de fapt, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„La început am spus că Botnari a primit o pedeapsă care nu presupune privațiune de libertate. Apoi, prezentatoarea m-a întrebat: „condamnare cu suspendare?”. Nu știu de ce, fără să acord atenție acestui lucru, am răspuns: „da”, având în vedere că este o pedeapsă care nu are legătură cu privațiunea de libertate. Dar vă asigur: chiar dacă domnul Botnari primea o sentință cu suspendare, ar fi apărut sute de voci care ar fi spus că este nedrept”, a explicat Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a mărturisit că și copiii săi au mers la Liceul Orizont și că i-a cunoscut personal pe unii profesori care au fost expulzați.

„Pentru mine, ca om, și pentru familia mea, a fost o tragedie. Copiii mei au învățat la liceul moldo-turc. Îi cunosc pe mulți dintre oamenii care au fost extrădați. Mai mult, am avut relații de prietenie. Am fost la proteste în calitate de om care a condamnat acțiunile autorităților”, a declarat procurorul general.

Întrebat dacă i se pare dreaptă sentința aplicată lui Vasile Botnari, șeful PG a răspuns: „Omenește vorbind: sentința trebuia să fie mai dură. Aprecierea în calitate de om și cea din punct de vedere al dreptului – sunt diferite. Desigur, pentru astfel de încălcări, oamenii trebuie să primească o pedeapsă reală. Dar noi pedepsim oamenii nu după legile omenești, dar conform normelor dreptului penal”.

Procurorul general dă asigurări că nu există niciun interes ascuns din partea sa în acest dosar.

„Repet: nu avem niciun interes [să ascundem sentința din dosarul profesorilor turci]. Dacă am fi avut vreun interes – nici peste jumătate de an, nici peste un an nu am fi vorbit despre asta. S-a aflat despre asta numai datorită mie. Pentru că am considerat că, în pofida sentinței sentinței blânde, societatea trebuie să afle despre asta. Dacă acestea nu sunt schimbări – atunci să rămână pe conștiința fiecărui om”, a conchis Stoianoglo.

Interviul integral îl puteți citi AICI.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: