Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

„S-a aflat numai datorită mie”. Stoianoglo a explicat confuzia privind sentința lui Botnari

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că s-a produs o confuzie atunci când a lăsat să se înțeleagă că fostul șef al SIS Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul expulzării pedagogilor turci. De asemenea, șeful Procuraturii Generale (PG) a recunoscut că i-a cunoscut personal pe unii profesori din dosarul vizat, întrucât copiii săi au învățat la Liceul Orizont. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu exclusiv pentru NM.

Într-un interviu acordat coresponentului NM Nadejda Coptu, procurorul general Alexandr Stoianoglo a explicat la ce s-a referit, de fapt, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„La început am spus că Botnari a primit o pedeapsă care nu presupune privațiune de libertate. Apoi, prezentatoarea m-a întrebat: „condamnare cu suspendare?”. Nu știu de ce, fără să acord atenție acestui lucru, am răspuns: „da”, având în vedere că este o pedeapsă care nu are legătură cu privațiunea de libertate. Dar vă asigur: chiar dacă domnul Botnari primea o sentință cu suspendare, ar fi apărut sute de voci care ar fi spus că este nedrept”, a explicat Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a mărturisit că și copiii săi au mers la Liceul Orizont și că i-a cunoscut personal pe unii profesori care au fost expulzați.

„Pentru mine, ca om, și pentru familia mea, a fost o tragedie. Copiii mei au învățat la liceul moldo-turc. Îi cunosc pe mulți dintre oamenii care au fost extrădați. Mai mult, am avut relații de prietenie. Am fost la proteste în calitate de om care a condamnat acțiunile autorităților”, a declarat procurorul general.

Întrebat dacă i se pare dreaptă sentința aplicată lui Vasile Botnari, șeful PG a răspuns: „Omenește vorbind: sentința trebuia să fie mai dură. Aprecierea în calitate de om și cea din punct de vedere al dreptului – sunt diferite. Desigur, pentru astfel de încălcări, oamenii trebuie să primească o pedeapsă reală. Dar noi pedepsim oamenii nu după legile omenești, dar conform normelor dreptului penal”.

Procurorul general dă asigurări că nu există niciun interes ascuns din partea sa în acest dosar.

„Repet: nu avem niciun interes [să ascundem sentința din dosarul profesorilor turci]. Dacă am fi avut vreun interes – nici peste jumătate de an, nici peste un an nu am fi vorbit despre asta. S-a aflat despre asta numai datorită mie. Pentru că am considerat că, în pofida sentinței sentinței blânde, societatea trebuie să afle despre asta. Dacă acestea nu sunt schimbări – atunci să rămână pe conștiința fiecărui om”, a conchis Stoianoglo.

Interviul integral îl puteți citi AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: