Salarii mai mari și plăți unice. La ultima ședință, Parlamentul a rectificat bugetul de stat 
Full Article 3 minutes read

Salarii mai mari și plăți unice. La ultima ședință, Parlamentul a rectificat bugetul de stat 

Deputatul Radu Marian, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat că la ultima ședință a Parlamentului a fost votată în a doua lectură rectificarea bugetară „Spor pentru Moldova”, care prevăd majorări pentru circa 170 de mii de cetățeni, dar și investiții majorate pentru dezvoltare regională, drumuri, agricultură și cheltuieli energetice. Rectificarea bugetară, potrivit deputatului, se ridică la 1,85 miliarde de lei.

Parlamentarul a declarat că salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor din sistemul medical finanțat prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală vor crește cu 15%, iar a medicilor legiști cu 26%.

„Spre exemplu, salariul mediu al unui medic se va majora de la 17 344 de lei la 19 945 de lei”, a menționat deputatul.

El a adăugat că personalul artistic din instituțiile teatral-concertistice al căror fondator este Ministerul Culturii vor primi cu 25% mai mult.

„Un actor va avea un salariu cu 1500 de lei mai mult decât la moment, iar un regizor – cu 2 mii de lei mai mult”, a explicat Marian.

Potrivit deputatului, cadrele didactice și științifice din toate instituțiile de învățământ vor primi o plată unică în valoare de 5 mii de lei, iar 35 de mii de cadre non-didactice vor primi 3 mii de lei.

„În premieră, această plată va fi acordată pentru întregul sistem de învățământ public”, a adăugat el.

La fel, a adăugat parlamentarul, o plată unică în valoare de 5000 de lei va fi oferită polițiștilor, carabinierilor, pompierilor și salvatorilor.

Suplimentar, a comunicat Marian, se alocă:

  • 100 de milioane de lei pentru repararea drumurilor;
  •  86 milioane pentru împădurire, alocate în a doua lectură;
  • 400 de milioane de lei pentru dezvoltarea satelor și orașelor și pentru proiecte prin Programul „Satul European”, dintre care 100 milioane adițional s-au adăugat la lectura a doua;
  • 100 de milioane de lei pentru a sprijini fermierii în dezvoltarea afacerilor și deschiderea noilor locuri de muncă;
  • 352 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile la energia electrică și căldură a școlilor, grădinițelor, spitalelor și altor instituții bugetare.

„Plățile vor putea fi efectuate începând cu săptămâna viitoare”, a ținut să precizeze deputatul.

***

Premierul Dorin Recean a prezentat Programul „Spor pentru Moldova” pe 25 septembrie 2023. Atunci ei menționa că programul urmează a fi propus spre aprobare Parlamentului. Oficialul spunea că iarna trecută a fost una „dificilă”, însă cetățenii au trecut de aceasta pentru că Guvernul, cu sprijinul partenerilor externi, a compensat facturile la gaz și energie electrică.

„Anul acesta, la fel, este un an destul de dificil. Avem să ne confruntăm în continuare cu dificultăți economice. Și, de asta, Guvernul vine să sprijine cetățenii, vine să sprijine economia. Așa cât de dificil nu a fost, Guvernul a identificat resurse suplimentare cu ajutorul prietenilor noștri europeni, din Statele Unite și din organizațiile internaționale. Vom avea un program bine pus la punct pentru ca, pe deoparte, să acordăm asistență și majorări de venituri pentru mai multe categorii ale populației, dar și să putem să stimulăm creșterea economică”, a spus prim-ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: