Sandu, Dodon sau Ceban? Politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu este politicianul în care locuitorii țării au cea mai mare încredere. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat și desfășurat de CBS Research, IDIS Viitorul, în colaborare cu ISPRI „Ion Brătianu” și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom, prezentat pe 13 octombrie. În topul încrederii moldovenilor mai sunt Igor Dodon, Ion Ceban, Natalia Gavrilița și Ilan Șor. De remarcat că peste 40% dintre moldoveni nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. 

Potrivit studiului, atunci când au fost rugați să numească politicienii din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere, 26% au nominalizat-o pe președinta țării, Maia Sandu. S-au gândit la Igor Dodon 11,1% dintre respondenți. Topul încrederii este completat de politicianul fugar Ilan Șor, menționat de 3,4% dintre participanții la sondaj.

viitorul.org

Datele arată diferit atunci când respondenților li s-au dat variante de răspuns. Astfel, 42,8% dintre respondenți au menționat că au încredere totală sau „oarecare încredere” în șefa statului, Maia Sandu, iar 55,1% au indicat că nu au încredere în aceasta.

Ex-președintele Igor Dodon se bucură de încrederea a 40% dintre participanții la sondaj și de neîncrederea a 47,5% dintre ei.

Încredere totală sau parțială în primarul mun. Chișinău Ion Ceban au 37% dintre moldoveni, iar în premierul Natalia Gavrilița – aproape 30% dintre moldoveni..În liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin au încredere 27,3% dintre respondenți.

În deputatul Ilan Șor, cercetat penal în dosarul fraudei bancare, au încredere aproape 28% dintre participanții la cercetare. Peste 22% au încredere în fostul primar al țării Ion Chicu. Andrei Năstase se bucură de încrederea a puțin peste 18% dintre moldoveni, Renato Usatîi – de 15%, iar Igor Munteanu – de 13%.

 

viitorul.org

Datele cercetării mai arată că, dacă duminica viitoare ar fi chemați să își aleagă președintele, 41,6% dintre moldovenii deciși pentru cine să voteze ar susține-o pe Maia Sandu, iar 23,3% – pe Igor Dodon.

IDIS Viitorul

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1066 persoane cu vârstele de la 18 ani şi mai mult, din 13 regiuni geografice. Acesta are o eroare maximală de +-2.8%. Interviurile au fost realizate față în față în perioada 29 septembrie – 11 octombrie 2022 – în română și rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: