Sandu: Moldova și Rusia ar putea să își îmbunătățească relațiile, chiar dacă Putin va câștiga alegerile… cu o condiție
Full Article 2 minutes read

Sandu: Moldova și Rusia ar putea să își îmbunătățească relațiile, chiar dacă Putin va câștiga alegerile… cu o condiție

Republica Moldova și Federația Rusă și-ar putea îmbunătăți relațiile, dar cu o condiție – Moscova trebuie să își schimbe atitudinea față de Moldova și cetățenii ei. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

Președinta Maia Sandu a fost întrebată despre cum ar vrea să fie relația Republicii Moldova cu Federația Rusă după alegerile prezidențiale care ar urma să aibă loc în primăvara anului 2024 în Rusia, cu participarea inclusiv a liderului actual de la Kremlin, Vladimir Putin, care are toate șansele să câștige.

„Noi avem relații de prietenie și de colaborare cu toate țările care respectă interesul cetățenilor noștri. Acesta este punctul de pornire pentru noi și va rămâne în continuare principiul de bază în politica externă. Toate țările care respectă interesul țării noastre, care respectă cetățeanul Republicii Moldova sunt țări prietene, sunt țări partenere pentru noi. Țările care nu ne respectă și vreau să vă amintesc că Federația Rusă ne șantajează, ne amenință o dată la două zile, își ține trupele pe teritoriul țării noastre, în pofida voinței noastre. În aceste condiții, evident, nu putem să vorbim despre o relație de prietenie. În momentul în care Federația Rusă își va schimba atitudinea față de Republica Moldova și cetățenii ei, atunci va fi mai ușor să refacem această relație”, a declarat președinta Maia Sandu.

Precizăm că alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc la mijlocul lunii martie, 2024. Recent, Vladimir Putin, care a lansat invazia armată a Ucrainei în februarie 2022, și-a anunțat participarea la acestea. Potrivit legii, Putin este eligibil să candideze pentru încă două mandate de șase ani, după ce actualul mandat va expira anul viitor, ceea ce i-ar putea permite să rămână la putere până în 2036.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: