„Șansa” lui Șor a contestat excluderea candidaților săi din alegerile locale. Cere organelor electorale să suspende decizia CSE
Full Article 3 minutes read

„Șansa” lui Șor a contestat excluderea candidaților săi din alegerile locale. Cere organelor electorale să suspende decizia CSE

Partidul „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – a anunțat că a contestat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații formațiunii au fost excluși din alegerile locale din 5 noiembrie. Președintele formațiunii, Alexei Lungu, care și-a pierdut șansa de a candida la șefia Primăriei Orhei, și-a exprimat convingerea că dosarul va ajunge la Curtea Supremă de Justiție.

Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani, a refuzat să examineze cauza, și a expediat-o Curții de Apel Chișinău. La Apel, doi judecători s-au recuzat deja, și refuză să judece cazul, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea. În această situație, Curtea Supremă de Justiție va trebui să decidă cine va examina recursul Partidului “Șansă”. De menționat că Partidul “Șansă” a sesizat deja autoritățile electorale de nivelul al doilea de circumscripție cu privire la contestație, solicitând suspendarea deciziei CSE până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Conform legii, această acțiune suspendă automat hotărârea CSE de excludere a partidului din cursa electorală. Ca urmare, în prezent, imprimarea pe buletinele de vot, în dreptul Partidului „Șansă”, a cuvintelor ВЫБЫЛ sau RETRAS nici nu poate fi pusă în discuție”, se arată în comunicatul publicat de formațiune formațiunii pe 4 noiembrie.

De asemenea, „Șansă” a publicat și sesizarea pe care a expediat-o Consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale de nivelul I și II. În document, formațiunea face trimitere la articolul 101 (5) din Codul electoral, care prevede că „executarea hotărârilor organelor electorale adoptate în condițiile art. 102 (5) se suspendă de drept din momentul contestării legalității hotărârilor respective”.

„Șansa” lui Șor a contestat excluderea candidaților săi din alegerile locale. Cere organelor electorale să suspende decizia CSE

Telegram/Partidul „Șansă”

„Șansa” lui Șor a contestat excluderea candidaților săi din alegerile locale. Cere organelor electorale să suspende decizia CSE

Telegram/Partidul „Șansă”

***

Amintim că, pe 3 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că CSE a aprobat astăzi o decizie prin care se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Premierul a declarat că măsura a fost luată în contextul atacului hibrid rusesc împotriva Moldovei, prin intermediul unei grupări organizate, mai exact Șor (Detalii – AICI).

Anunțul a fost făcut după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Directorul SIS susține că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: