Partidul „Șansă”

„Șansa” lui Șor a contestat excluderea candidaților săi din alegerile locale. Cere organelor electorale să suspende decizia CSE

Partidul „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – a anunțat că a contestat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații formațiunii au fost excluși din alegerile locale din 5 noiembrie. Președintele formațiunii, Alexei Lungu, care și-a pierdut șansa de a candida la șefia Primăriei Orhei, și-a exprimat convingerea că dosarul va ajunge la Curtea Supremă de Justiție.

Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani, a refuzat să examineze cauza, și a expediat-o Curții de Apel Chișinău. La Apel, doi judecători s-au recuzat deja, și refuză să judece cazul, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea. În această situație, Curtea Supremă de Justiție va trebui să decidă cine va examina recursul Partidului “Șansă”. De menționat că Partidul “Șansă” a sesizat deja autoritățile electorale de nivelul al doilea de circumscripție cu privire la contestație, solicitând suspendarea deciziei CSE până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Conform legii, această acțiune suspendă automat hotărârea CSE de excludere a partidului din cursa electorală. Ca urmare, în prezent, imprimarea pe buletinele de vot, în dreptul Partidului „Șansă”, a cuvintelor ВЫБЫЛ sau RETRAS nici nu poate fi pusă în discuție”, se arată în comunicatul publicat de formațiune formațiunii pe 4 noiembrie.

De asemenea, „Șansă” a publicat și sesizarea pe care a expediat-o Consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale de nivelul I și II. În document, formațiunea face trimitere la articolul 101 (5) din Codul electoral, care prevede că „executarea hotărârilor organelor electorale adoptate în condițiile art. 102 (5) se suspendă de drept din momentul contestării legalității hotărârilor respective”.

Telegram/Partidul „Șansă”
Telegram/Partidul „Șansă”

***

Amintim că, pe 3 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că CSE a aprobat astăzi o decizie prin care se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către Partidul „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Premierul a declarat că măsura a fost luată în contextul atacului hibrid rusesc împotriva Moldovei, prin intermediul unei grupări organizate, mai exact Șor (Detalii – AICI).

Anunțul a fost făcut după ce, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale, care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie. Directorul SIS susține că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei. Raportul a fost expediat în adresa Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: