Șantaj pentru corp dezbrăcat. Cine este șantajat cu fotografii intime în Moldova și cum funcționează acest «fenomen»?
Full Article 8 minutes read

Șantaj pentru corp dezbrăcat. Cine este șantajat cu fotografii intime în Moldova și cum funcționează acest «fenomen»?

Cine în Moldova este cel mai adesea șantajat cu fotografii intime? Cum le obține persoana care șantajează? De ce victima, de regulă, acceptă să plătească? Îi găsește oare poliția pe șantajiști și ce pedeapsă riscă aceștia? NM a decis să discute despre aceasta cu polițiști și cu psihologi, după ce, la începutul lunii august, la Chișinău, a fost reținut un bărbat bănuit de șantajarea unei femei cu fotografii intime. El făcea cunoștință cu femei prin rețelele de socializare. Avea un tarif destul de modest – 15 mii de lei. Sunt însă și cazuri când pentru astfel de fotografii, se cer până la 20 de mii de euro.

Șantaj sau escrocherie

Anual, poliția investighează câte 10-15 cazuri de șantaj cu fotografii intime. Despre aceasta a comunicat pentru NM Andrei Bălănescu, inspector principal al Secției combaterea infracțiunilor grave și a criminalității organizate a Inspectoratului Național pentru Investigații. Potrivit afirmațiilor sale, în prezent, sunt în proces de investigație trei-patru astfel de cazuri.

El a menționat însă că o statistică exactă în acest sens nu există, pentru că dosarele penale în astfel de cazuri pot fi intentate în baza diferitelor articole. Infracțiunea poate fi calificată ca șantaj sau escrocherie. Dacă infractorul a avut relații cu victima, apoi a început să-i ceară bani pentru fotografiile intime, acesta este șantaj. Însă dacă infractorul a folosit un cont fals în rețelele de socializare și a obținut fotografii prin înșelăciune, e vorba de escrocherie.

Bălănescu a precizat că poliția începe să examineze cazurile de șantaj cu fotografii intime doar dacă infractorul cere de la victimă bani, bunuri sau servicii intime. În caz contrar, dosarul nu va fi intentat, pentru că lipsește componența infracțiunii.

În același timp, pentru deschiderea unui dosar pentru șantaj nu este obligatorie cererea victimei. Urmărirea penală poate fi pornită în baza informației operative despre șantaj, însă doar dacă victima o confirmă. Bălănescu a menționat că de obicei, șantajistul este prins în flagrant atunci când victima îi transmite bani, mai rar, bănuitul este găsit și reținut fără participarea victimei.

«În ultimii șase ani, poliția i-a găsit pe toți cei vinovați de șantaj cu fotografii intime, chiar dacă infractorii se aflau în alte țări», a subliniat Bălănescu.

Conturi fake, site-uri matrimoniale, furturi

Potrivit afirmațiilor lui Andrei Bălănescu, majoritatea victimelor șantajului cu fotografii intime sunt femei, aproape o jumătate dintre ele fiind minore. De obicei, ele sunt șantajate de foștii iubiți, mai rar – de necunoscuți, care scriu de pe conturi fake în rețelele sociale și de cei care sparg conturi străine.

Conturile fake sunt folosite foarte des, susține Bălănescu. Acum câțiva ani, poliția a examinat un caz în care unei minore din Moldova i-au scris de pe un cont fals, asemănător cu cel al prietenului său. Necunoscutul de pe contul fals i-a cerut folografii intime. Fata i le-a transmis și în curând a început să fie șantajată, cerându-i-se bani și alte fotografii. S-a constatat că acestei fete îi scria un fost coleg de clasă care se afla în Rusia. El avea mai puțin de 16 ani, de aceea au fost pedepsiți părinții săi, care au plătit amendă.

Astfel de infractori anonimi pot fi găsiți cu greu, pentru că cel mai adesea, ei scriu victimelor lor din alte țări. În acest caz, poliția expediază un demers către Interpol și stabilește identitatea infractorului cu ajutorul adresei IP de pe care acesta i-a scris victimei.

La fel, răuvoitorii folosesc site-urile matrimoniae pentru a obține fotografii intime ale victimei. De exemplu, acum trei ani, poliția a investigat următorul caz. Unei femei i-a scris, pe un site de matrimoniale, un deținut care a folosit pe profil său fotografii străine. Bărbatul scria că nu se poate întâlni cu femeia, pentru că se află peste hotare, îi transmitea cadouri și buchete de flori. După o comunicare îndelungată, a rugat femeia să-i transmită fotografii intime. Victima i-a transmis fotografiile, după care bărbatul a început să-i ceară bani.

În Moldova, adesea, șantajiștii sunt chiar foștii iubiți ai victimelor. De exemplu, cu doi ani în urmă, o femeie s-a plâns la poliție că este șantajată de fostul amant. El o amenința că dacă aceasta nu va plăti, va arăta fotografiile intime soțului și femeilor cunoscute.

În sfârșit, fotografiile pur și simplu pot să fie furate. Astfel, acum un an, poliția a investigat un caz în care o fată și-a uitat telefonul la școală. Un coleg de clasă, care a găsit telefonul, a văzut fotografii intime în telefon și a început să ceară recompensă. Șantajistul avea mai puțin de 16 ani, de aceea părinții săi au plătit amendă.

De obicei, infractorii cer de la victime de la 500 de euro până la 20 de mii de euro. Pentru șantaj, infractorii riscă amendă de la 37,5 de mii până la 47,5 de mii de lei sau de la trei până la cinci ani privațiune de libertate.

«Fotografiile intime vor fi văzute de polițiști, anchetatori, procurori, judecători»

Conform datelor poliției, aproximativ în 95 la sută din cazuri, victima se adresează cu întârziere organelor de drept. Când infractorul cere bani pentru prima dată, victima acceptă să plătească. Infractorul cere din nou bani pentru aceleași fotografii și victima iarăși plătește. Ea se adresează la poliție doar atunci când înțelege că infractorul va cere bani și în continuare.

Potrivit psihologului Oxana Gumennaia, acest lucru se întâmplă din câteva motive. «În primul rând, toți se tem de rușine și consideră că e mai bine să plătească. Victima speră, cu naivitate, că va putea singură să se înțeleagă cu șantajistul.

În al doilea rând, victimele nu au încredere în organele de drept de la noi. «Procedura de interogare și de anchetă este umilitoare și traumatizantă pentru victimă. Fotografiile și înregistrările video intime ale victimei din materialele dosarului vor fi văzute de polițiști, anchetatori, procurori, judecători. Dar și mulți colaboratori de poliție nu sunt lipsiți de prejudecăți și de idei preconcepute în acest sens», afirmă psihologul.

«Nimeni nu este asigurat de aceasta. Poate doar persoanele care nu fac sex și nu se dezbracă»

În opinia Oxanei Gumennaia, șantajarea cu fotografii intime, ca fenomen, este legat de faptul că în Moldova, subiectul sexului este un tabu. «Oamenii se rușinează de corpul lor. Din copilărie, ni se insuflă că acest lucru este rușinos și indecent. […] Dacă tu admiți «așa ceva» [publicarea fotografiilor intime], înseamnă că ești  destrăbălat și păcătos. Poate avea de suferit reputația ta, mai ales dacă ești o persoană publică», a precizat psihologul. De aceea oamenii preferă să plătească, pentru a nu fi dezonorați, a mai spus ea.

La întrebarea cine cel mai adesea devine victimă a acestui gen de șantajiști, Gumennaia a spus că «o pradă ușoară» pot fi adolescenții sau tinerii care abia și-au început viața sexuală și nu doresc ca despre aceasta să afle cei din anturajul lor. «De asemenea, ținând cont de faptul că noi continuăm să trăim într-o societate patriarhală, o țintă ușoară pentru șantajiști sunt toate femeile. Însă aceasta nu înseamnă că bărbații nu sunt șantajați. Acest lucru este posibil, mai ales dacă e vorba despre o persoană care se consideră familist exemplar. Adesea, politicieni și persoane cunoscute pot deveni victime. Dar în general, nimeni nu este asigurat de aceasta. Poate doar persoanele care nu fac sex și nu se dezbracă», a concluzionat dna psiholog.

Ea a mai menționat că publicarea fotografiilor intime provoacă, de obicei, un val de condamnare și nemulțumire pe un termen scurt. Mai ales dacă victima trăiește într-un oraș mare în care și așa sunt numeroase interese și subiecte de discuții. Mai dificil e în localitățile rurale, unde victima șantajului și familia sa pot deveni pe mai mult timp țintă a condamnărilor și a bârfelor, a menționat Gumennaia.

Ce-i de făcut, dacă ești șantajat?

Dacă fotografiile intime au fost deja publicate sau cineva intenționează să le publice, este foarte important să ocupi o poziție activă și să te debarasezi de rolul victimei, susțin psihologii. «Poți să le spui din timp celor apropiați că în curând, cineva ar putea publica fotografiile tale intime și să-i rogi să nu reacționeze la ele. Dacă în imagine nu se vede fața, poți spune că nu ești tu în fotografie. Sau poți spune că fotografiile sunt montate», a sugerat Oxana Gumennaia.

Dacă fotografiile au fost publicate în rețelele sociale, psihologul recomandă să rogi administrația rețelei sociale să elimine imaginile personale expuse fără acordul tău. În orice caz, trebuie neapărat să te adresezi la poliție și să nu încerci să te înțelegi de sine stătător cu răuvoitorul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: