Șase vameși, inclusiv șeful biroului „Nord”, reținuți: sunt cercetați penal într-un dosar de corupție
Full Article 2 minutes read

Șase vameși, inclusiv șeful biroului „Nord”, reținuți: sunt cercetați penal într-un dosar de corupție

Șeful Biroului Vamal „Nord”, Nicolae Mazanca, precum și șase dintre subalternii săi sunt cercetați penal în cadrul unui dosar pentru corupție pasivă. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la cele șapte persoane vizate, în urma cărora șase vameși, inclusiv Nicolae Mazanca, au fost reținuți. Cel de-al șaptelea funcționar urmează a fi cercetat în stare de libertate.

Potrivit unui comunicat publicat de CNA, s-a constatat că bănuiții – șeful Biroului Vamala „Nord” și șase funcționari vamali, inclusiv șefi ai posturilor vamale – ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale. Mai exact, cei din urmă erau favorizați la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, contrar prevederilor legii. Astfel, în cadrul investigațiilor efectuate de CNA s-a documentat pretinderea și acceptarea de către bănuiți de la persoanele care introduceau marfă prin posturile vamale a unor remunerații ilicite ce variau între 1 500 și 9 000 de euro.

Pe 3 iulie, ofițerii CNA au efectuat 21 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilele funcționarilor vamali din cadrul Biroului Vamal „Nord”, implicați în schema infracțională. În urma descinderilor, șeful Biroului Vamal „Nord” și cinci vameși au fost reținuți. Încă un funcționar vamal va fi cercetat penal în libertate.

Cercetările pe caz sunt în desfășurare sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: